Skip to main content

Scholz pozvao Kinu da iskoristi uticaj na Rusiju da prekine invaziju na Ukrajinu

Planeta 04. нов 2022.
< 1 min čitanja

Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) je u razgovorima u petak, 4. novembra, rekao kineskom predsedniku Si Đinpingu da želi da Peking iskoristi svoj „uticaj“ na Moskvu da zaustavi rat u Ukrajini.

„Rekao sam predsedniku (Siju) da je važno da Kina iskoristi svoj uticaj na Rusiju“, rekao je Šolc, prenosi agencija Rojters. „Rusija mora odmah da zaustavi napade pod kojima svakodnevno pati civilno stanovništvo i da se povuče iz Ukrajine“, naglasio je nakon sastanka sa kineskim predsednikom.

Kineski predsednik Si Đinping je prethodno objavio da je na sastanku sa Šolcom naglasio potrebu za većom suradnjom između dvije zemlje i da su ovo „vremena promena i turbulencija“.

Tokom njihovog prvog susreta otkako je Šolc postao kancelar, Si je rekao da Kina i Nemačka, kao velike zemlje koje imaju uticaj, trebaju sarađivati više radi svetskog mira, prenela je državna stanica CCTV.

„Trenutno je međunarodna situacija kompleksna i nestabilna“, rekao je kineski predsednik.

Šolc je prvi lider iz Skupine sedam koji je došao u posetu Kini od početka pandemije COVID-a 19.

Nemački kancelar, koji je u jednodnevnoj poseti, dodao je da će s kineskim liderom razgovarati o odnosima Europe i Kine, borbi protiv klimatskih promjena, razvoju gospodarstva, kao i o temama o kojima dve zemlje imaju različite poglede.

Dvojica lidera su ručala u „Zlatnoj sali“ Velike palate naroda u središtu Pekinga, gde se ponekad održavaju banketi za strane šefove država.

Šolc i članovi nemačke poslove delegacije u njegovoj pratnji testirani su na COVID- 19 po dolasku u Peking.

Kineski medicinari ušli su avion u zaštitnim odelima i obavili testiranje.

(RSE, Foto: Beta)