Skip to main content

Stara Pazova: Protest protiv makro 5G antene na kući

Vojvodina 17. феб 2024.
2 min čitanja

"Okupljeni meštani Stare Pazove traže od Opštine da 5G bazne stanice postavljene na krovovima privatnih domaćinstava budu izmeštene iz naselja"

Zahtev da se makro 5G antena, velikog dometa i snage, izmesti iz naselja, razlog je za protest koji su u Staroj Pazovi danas organizovali stanovnici Novosadske i okolnih ulica. Komšije su složne i odlučne da istraju u zahtevu da se antena mobilne telefonije kompanije A1 izmesti sa krova kuće u Novosadskoj 16 u staropazovački atar, na 500 metara udaljenosti od prvih kuća.

Građani kažu da nisu protiv bežične tehnologije, već da su zabrinuti zbog informacije Svetske zdravstvene organizacije da još uvek nema dovoljno istraživanja koja nedvosmisleno ukazuju da zračenje koje generišu 5G bazne stanice nije ništa opasnije od dosadašnjeg.

„Potrebno je vreme da se dokaže bezbednost korišćenja radio-frekvencija od početnih 26GHz, a kamoli u budućnosti planiranih 300GHz. Razumevanja radi, 4G koristi frekvenciju od 2 do 8 GHz, i po pravilniku za postavljanje bazne stanice 4G, ne preporučuje se da bude u blizini vrtića i škola“, rekao je Predrag Vidanović, jedan od komšija iz Novosadske ulice.

Kuća porodice Lakić je udaljena pet metara od kuće na kojoj je postavljena antena, a o njenom postavljanju nisu znai ništa dok se nisu vratili sa odmora.

„Moji unuci spavaju na nekoliko metara od antene, što me jako brine. Drugo, krov je rastresit, nekoliko je puta padao na našu fasadu i dvorište. Našeg komšiju Obrena Marjanovića ne zanima što je ovu ogromnu skalameriju stavio na nebezbedno i po nas opasno mesto“, rekla nam je kaže Kosa Lakić pokazujući oštećenja na fasadi svoje kuće. Dodala je i da joj je komšija poručio da može da ga tuži.

Udaljenost antene od kuće Lakića, foto: Autonomija

Obrena Marjanovića nismo uspeli da pronađemo na adresi Novosadska 16, a ni ljudi iz obezbeđenja koje je angažovao, nisu znali gde se nalazi.

Okupljenima se obratio Dušan Aleksandrovski, ukazujući na hronološki sled i nepravilnosti koje prate postavljanje ove antene.

“U januaru 2023. vlasnik nekretnine Obren Marjanović, i firma A1 Towers infrastructure doo, iz Beograda, sklopili su ugovor o zakupu dela krova u Novosadskoj 16. Ugovor je zaključen na deset godina, uz mogućnost produženja, a iznos mesečne zakupnine je 470,59 evra sa porezom.

U avgustu 2023. godine antena je postavljena, a da niko od komšija nije bio ni pitan, ni obavešten. Pravilnik o postavljanju 5G antena u avgustu 2023. nije postojao.

Radovi su se nastavili prokopavanjem ispod magistralnog puta, radi postavljanja optičkog kabla, a pod izgovorom popravke prekinutog optičkog kabla, koji uopšte ne prolazi ispod magistralnog puta.

Mi smo se obratili komšiji Marjanoviću. U neformalnom razgovoru smo od njega dobili uveravanja da će raskinuti ugovor o zakupu, ali da je potrebno vreme da se sudski proces sa zakupcem završi“, dodao je Aleksandrovski.

Rekao je i da su u februaru 2024. od komšije Marjanovića čuli da hoće da „uključi antenu“, zbog čega su i organozovali protest.

Meštani Stare Pazove zatražili su na potestu od Opštine da 5G bazne stanice postavljene na krovovima privatnih domaćinstava budu izmeštene iz naselja. Takođe, zahtevaju da Opština donese odluku kojom bi se regulisalo postavljanje ovakvih antena.

Poručuju i da će u svojoj borbi istrajatii do ispunjenja zahteva.

(Beta/Autonomija)