Skip to main content

Hor i baletski ansambl SNP-a pridružili se apelu Filharmonije: Zašto je naš rad toliko devalvirao?

Vojvodina 17. феб 2024.
< 1 min čitanja

Žele da, kao izvođači sa velike scene našeg najstarijeg teatra, postave pitanje na kom je mestu kultura u našoj državi

Horski i baletski ansambl SNP-a saopštili su da se pridružuju apelu članova Beogradske filharmonije, koji su u javnost izneli niz problema, uz zahtev za poboljšanje materijalnog položaja muzičara.

„Niska primanja svakako imaju najveći uticaj na privatne živote zaposlenih i njihovih porodica. Većina kolega je primorana da radi više poslova kako bi obezbedila egzistenciju. Zarada iz meseca u mesec sve više kaska za republičkim prosekom. Ne razumemo zašto je naš rad toliko devalvirao“, navode u saopštenju.

Ističu da žele da, kao izvođači sa velike scene našeg najstarijeg teatra, postave pitanje na kom je mestu kultura u našoj državi.

Iz horskog i baletskog ansambla Srpskog narodnog pozorišta su naveli i da više od deset njihovih mladih kolega iz hora „godinama radi honorarno uz mizerne nadoknade, koje primaju sa velikim zakašnjenjima, dok je broj stalno zaposlenih smanjen za vise od 20 odsto“.

„U baletu je situacija još drastičnija. Mladi plesači i plesačice, koji nose repertoar naše kuće, godinama žive u prekarijatu. Nerešen penzioni status stavlja baletske igrače u nemoguć materijalni položaj na kraju kratke, ali izuzetno intenzivne karijere. To dalje rezultira nedostatkom radnih mesta za aktivne igrače“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da su i zarade zaposlenih u tehnici Srpskog narodnog pozorišta skandalozno niske.

„Već dugi niz godina najčešći faktor direktnog ometanja radnog procesa predstavljaju i određeni tehnički problemi sa zgradom pozorišta. Neophodno ih je što hitnije rešiti. Takođe, smatramo da je za korišćenje punog potencijala kadra našeg pozorišta potreban izdašniji budzet za produkcije, kao i da je ključno omogućavanje blagovremenog planiranja“, zaključuje se u saopštenju.

Prethodno su se oglasili i muzičari Opere Srpskog narodnog pozorišta koji su počeli predstavu pismom javnosti o uslovima u kojima rade.

(Beta, Foto: SNP)