Skip to main content

Stano: Kosovo i Srbija neće napredovati ka EU ukoliko ne sprovedu sporazume

Jugoslavija 27. феб 2024.
< 1 min čitanja

"EU žali zbog dosadašnjeg ograničenog napretka u primeni Sporazuma, koji se u potpunosti može pripisati dvema stranama"

Portparol Evropske unije Peter Stano je rekao da Kosovo i Srbija ne mogu napredovati na evropskom putu, ukoliko ne bude napretka u implementaciji prošlogodišnjeg Sporazuma o normalizaciji odnosa, ali i svih drugih postignutih u okviru dijaloga.

„EU žali zbog dosadašnjeg ograničenog napretka u primeni Sporazuma, koji se u potpunosti može pripisati dvema stranama“, rekao je Stano u odgovoru za Radio Slobodna Evropa.

Kosovo i Srbija su 27. februara 2023. godine prihvatili Sporazum o normalizaciji odnos ana osnovu predloga EU, koja posreduje dijalogom.

Potom su dve strane 18. marta 2023. usaglasili i Aneks dokument za njegovu implementaciju na terenu.

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi (Bislimi) je optužio Srbiju da odbija da sprovede Sporazum o normalizaciji odnosa, te napomenuo da zvanični Beograd nije želeo da ga potpiše.

Iako nije potpisan, iz EU je saopšteno da je sporazum pravno obavezujući, a obaveze koje iz njega proizilaze su postale sastavni deo evropskog puta za Kosovo i Srbiju.

Sporazum Kosova i Srbije, pored ostalog, predviđa međusobno poštovanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta, priznanje dokumenata, diploma, registarskih tablica, kao i produbljivanje saradnje u oblasti ekonomije, vladavine prava, zdravlja, nestalih osoba.

Takođe, Srbija se obavezala da neće blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, dok je Kosovo prihvatilo obavezu da srpskoj zajednici pruži određeni nivo samomenadžiranja, odnosno da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Evropska komisija)