Skip to main content

Šta se desilo sa sarajevskim crvenim stolicama?

Jugoslavija 29. нов 2012.
2 min čitanja

Dana 6. aprila 2012. godine, kada se obilježava početak opsade Grada Sarajeva i dan oslobođenja Grada, duž njegove glavne ulice postavljene su 11.541 prazne crvene stolice. Bio je to jedan od najpotresnijih događaja u Sarajevu nakon rata…

‘Sarajevska crvena linija’ bila je kolektivna komemoracija i znak sjećanja na ubijene građane i građanke Sarajeva tokom Opsade, koja je trajala 1.425 dana, i koja je označena kao jedna od najbrutalnijih opsada jednog grada u historiji čovječanstva.

U Sarajevu je tokom opsade u periodu od 1992. do 1996. godine, prema podacima Istraživačko-dokumentacionog centra Sarajevo, ubijeno 11.541 ljudi, a među ubijenima se nalazi broj od 643 djece.

Inicijativa za izgradnju memorijalnog centra

Šta se desilo sa sarajevskim crvenim stolicama? – upitali smo reditelja Harisa Pašovića, idejnog tvorca projekta Sarajevska crvena linija, koji je za Radiosarajevo.ba kazao da se stolice koje su činile Sarajevsku crvenu liniju, prema odluci organizacionog odbora Sarajevske crvene linije, trenutno nalaze u skladištu.

Prema odluci organizacionog odbora, prema Gradu Sarajevu je upućen zahtjev da se pokrene inicijativa za izgradnju memorijalnog centra, odnosno parka ‘Sarajevska crvena linija’.

O tome kako bi taj memorijalni centar izgledao, niti gdje bi se nalazio, još uvijek konkretnih detalja nema, budući da to “prosto nije prilika za bilo kakve odluke tako značajne kao što je to u periodu kada su sadašnji gradonačelnik i Gradska uprava u odlasku, te se čeka na novu“, smatra Pašović.

Od Sarajevske je crvene linije prošlo nekoliko mjeseci, a na upit o komentarima i reakcijama građana BiH, Pašović kaže:

Na kraju svega, tu su samo pozitivne reakcije ljudi iz cijelog svijeta. Nedavno su nam u posjeti bile delegacije iz sjeverne Irske, Francuske, Amerike, koje su se susrele sa našim zvaničnicima i o Sarajevskoj crvenoj liniji govorili sa najvećim poštovanjem… tako da je to jedan veliki događaj koji je svuda u svijetu ostavio svoj značajan trag“, kazao nam je Pašović.

(Radio Sarajevo)