Skip to main content

Šta piše u pismu zapadnih političara EU, SAD i Velikoj Britaniji u kojem upozoravaju na ponašanje Vučića?

Info 07. авг 2023.
3 min čitanja

„Tražimo da međunarodna zajednica uči iz naše prošlosti i osigura da ne vodimo politiku usredsređenu na Beograd na Balkanu“

Nemački Tagesšpigel objavio je tekst pod naslovom „Rizici dalje eskalacije“: Strani političari u pismima EU i SAD traže veću distancu od Srbije“, u kojem citira pismo više stranih političara upućeno EU, SAD i Velikoj Britaniji.

Kako se navodi, Tagesšpigel je imao uvid u pismo i piše da su vodeći strani političari iz raznih zapadnih zemalja pozvali EU, SAD i Veliku Britaniju da se kritičnije odnose prema predsedniku Srbije te da u eskalirajućem sukobu između Srbije i Kosova vide previše popustljivosti u stavu prema Beogradu.

„Pokušaji Srbije da poremeti demokratske izbore na Kosovu moraju se javno osuditi kao strano mešanje i moraju se preduzeti konkretne mere kako bi Srbija bila odgovorna ako nastavi da podriva slobodne i poštene izbore“, navodi se u pismu spoljnopolitičkog službenika EU šefu spoljne politije EU Žozepu Borelju, državnom sekretaru SAD Entoni Blinkenu i ministru spoljnih poslova VB Džejmsu Kleverliju, prenosi Tagesšigel.

Kako se dodaje, pismo su, između ostalih, potpisali i predsednici spoljnopolitičkih odbora Bundestaga Majkl Rot (SPD) i američkog Senata Bob Menendez. Među autorima su i predsednici komiteta za spoljne poslove britanskog Donjeg doma i parlamenata Češke, Ukrajine, Irske, Estonije, Letonije i Litvanije.

„Trenutni pristup ne funkcioniše“, pišu Rot, Menendez i njihove kolege.

Tražimo da međunarodna zajednica uči iz naše prošlosti i osigura da ne vodimo politiku usredsređenu na Beograd na Balkanu“, navodi se u pismu.

Oni takođe pozivaju na to, da se „razmotri politika diplomatije odvraćanja kako bi se sprečilo dalje pogoršanje bezbednosne situacije na severu Kosova“. Ne treba grditi one koji se zalažu za vladavinu prava i demokratiju.

Nedavna otkrića skladišta oružja na severu Kosova i izveštaji o tekućem švercu oružja preko granice između Srbije i Kosova ističu „rizike dalje eskalacije“, prenosi Tagesšpigel.

„Kosovo je suverena zemlja i funkcionalna demokratija. Ova činjenica treba da bude osnova naše zajedničke politike prema aktuelnoj krizi“, navodi se u pismu.

Aktuelne politike EU, SAD i Velike Britanije u odnosu na Srbiju i Kosovo otkrivaju „slabe tačke u našem zajedničkom pristupu“.

Neophodno je „preispitati“ ovaj pristup. Strani političari pozivaju na „povratak na ravnotežu i proporcionalnost u ophođenju sa Kosovom i Srbijom“, piše ovaj nemački list.

Nedostatak pritiska na Srbiju nakon proizvoljnog hapšenja trojice kosovskih policajaca i neuspeh da se oni koji su odgovorni za napade na bezbednosne snage NATO-a KFOR naglašavaju „trenutni nedostatak nepristrasnosti u rešavanju takvih problema”.

EU i SAD sprovode blagu politiku u pogledu Srbije kandidata za prijem u EU, strahujući da bi Beograd mogao da pređe na stranu Rusije.

Vučićeva vlada ne učestvuje u sankcijama Moskvi. Predsednik Rusije Vladimir Putin uživa simpatije među srpskim stanovništvom, dok mnogi Srbi odbijaju punopravno članstvo svoje zemlje u EU, što do sada nije bilo predviđeno, zaključuje se u članku.

DŽozef: Ukrajina najznačajnija zemlja među potpisnicima

Politički analitičar Edvard Džozef, povodom toga što je predsednik Odbora za spoljne poslove Ukrajine Oleksandr Merežko jedan od potpisnika pisma upućenom EU i SAD, a u kome se traži da se kritičnije odnose prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, rekao je da je Ukranija bliža priznavanju nezavisnosti Kosova.

Kako premosi Kosvo online, Džozef je na Tviteru naveo da je Ukrajina najznačajnija zemlja među potpisnicima pisma.

„Glavni potpisnik nije iz SAD ili EU, već iz Ukrajine. Ako je autentično, potpisivanjem pisma ‘Kosovo je suverena zemlja’, Oleksandre Merežko, predsednik Odbora za spoljne poslove, približio je Ukrajinu priznavanju Kosova. Merežko je ugledni međunarodni advokat iz stranke Zelenskog, koji se u junu sastao sa predsednicom Kosova“, istakao je Džozef, podsećajući na susret Osmani i Zelenskog u okviru drugog samita Evropske političke zajednice u Moldaviji.

Džozef dodaje da bi priznanje Ukrajine „poslužilo“ i da pet zemalja Evropske unije koje ne priznaju Kosovo promene stav.

„Menendez, Titus, Tores mogu unaprediti svoju moćnu poruku pozivajući Bajdenovu administraciju da zatraži od Kijeva da prizna Kosovo, ograničavajući ruski i kineski uticaj na Balkanu“, naveo je, između ostalog, Džozef.

(Danas, Karikatura: STUPS)