Skip to main content

SSP: Vučičeva politika udaljila Srbiju od evropskog puta

Vesti 17. јан 2022.
< 1 min čitanja

Stranka Slobode i pravde (SSP) ocenila je danas da je Srbija „zemlja sa najnegativnijom percepcijom pristupanja Evropskoj uniji (EU)“, što je posledica „decenijske politike Aleksandra Vučić i Srpske napredne stranke (SNS) koji je Srbiju udaljio od evropskog puta“.

„Podrška Vučićevom autoritarnom režimu i gaženju evropskih demokratskih vrednosti od strane zvaničnika EU takođe je doprinela ovom strahovitom padu podrške EU i okretanju javnog mnjenja ka Kini“, navela je internacionalni sekretar SSP Ana Stevanović u pisanoj izjavi.

Kako je Stevanović ukazala, Srbija je zemlja u kojoj je najmanja podrška pristupanju EU a to je pokazalo upravo objavljeno istrazivanje ‘Slobode pod rizikom – Izazov veka’ koje je uradila Fondacija za inovativnu politiku ‘Fondapol’, za koji je navela da je „jedan od najeminentnijih evropskih think tankova“.

„Ovo istraživanje demokratije sprovedeno je u 55 zemalja širom sveta, uključujući 27 zemalja članica EU, zemlje Zapadnog Balkana, kao i u ostalim evropskim zemljama koje nisu članice EU“, podsetila je Stevanović.

Prema njenim rečima, „ovi rezultati predstavljaju samo posledicu decenijske antievropske kampanje koju je aktuelna vlast neprestano sprovodila zahvaljujuci totalnoj kontroli medija“.

„Paradoksalno, zvaničnici EU i evropskih zemalja su sve to vreme podrzavali režim Vučića i njegovo uništavanje Srbije i demokratskih vrednosti“, navela je Stevanović.

(Beta)