Skip to main content

SSP: Vlada obmanjuje javnost šireći vest da su naši energetski problemi rešeni

Info 28. nov 2021.
2 min čitanja

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je danas da “smo svedoci velike energetske krize, kojoj se još ne nazire kraj”, a da Vlada Srbije pokušava da obmane javnost šireći vest da su nam svi problemi u energetici rešeni dogovorom o nižoj ceni gasa iz Rusije.

“Naime, naše najveće energetsko preduzeće EPS preko 70 odsto električne energije proizvodi iz uglja, a ne iz gasa, a istovremeno većina našeg stanovništva upravo koristi struju kao energent za grejanje. Umesto da svi remonti na termeoelektranama budu završeni pred početak grejne sezone, naš najveći individualni kapacitet TENT B1 ulazi tek ovih dana na mrežu”, naveo je SSP.

Kako je ova stranka istakla, “zbog ovakvog lošeg planiranja remonta EPS je morao da kupuje veliku količinu energije na otvorenom tržištu po papreno visokim cenama kao i da pozajmljuje veliku količinu energije iz Republike Srpske po nejasnim uslovima”.

“Građani Srbije imaju pravo da znaju kakva nas zima čeka, da li će zbog nedostataka energije dolaziti do restrikcija i smrzavanja građana i da li će građani Srbije plaćati cenu nekontrolisanog uvoza električne energije kroz povećanje inflacije i daljeg siromašenja stanovništva”, navela je SSP.

Stranka je upitala ministarku energetike Zoranu Mihajlović “koliko je električne energije EPS kupio na otvorenom tržištu u periodu od septembra ove godine do danas i po kojoj jediničnoj ceni je EPS plaćao svaki megavat-čas električne energije”.

Takođe su upitali, kako je navedeno u saopštenju, “pod kojim uslovima je EPS ‘pozajmio’ električnu energiju iz Repubike Srpske i kako planira da tu energiju ‘vrati'”.

“Da li su naši rudnici i termoelektrane spremne za predstojeću zimu? Da li je plan otkrivanja otkrivke na glavnim kopovima u skladu sa planovima? Da li su rezerve otkrivenog uglja dovoljne i za najgori scenario ove zime? Da li su odrađeni svi neophodni remonti i da li je besprekoran rad svih termoelektrana garantovan za predstojeći zimski period?“, upitala je SSP ministarku Mihajlović.

(Beta)