Skip to main content

SSP: Novosađani, srećan vam Dan betoniranih staništa

Lokalne samouprave 02. feb 2022.
< 1 min čitanja

Novosadski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) upozorio je danas, povodom Svetskog dana močvarnih područja, da gradske vlasti “betonizju” takva staništa.

“Dakle, dragi Novosađani – srećan vam dan betoniranih staništa”, navela je u saopštenju za javnost funkcionerka SSP-a Marica Puškaš.

Podsetila je da se Novosađani duže od godinu dana bore protiv odluke gradske vlasti da Šodroš, rukavac Dunava i jedan od retkih preostalih kutaka prirode, pretvore u građevinski prostor.

“Betonizacija ovog močvarnog staništa pod trećim stepenom zaštite, gotovo je sasvim izvesna jer je predviđena i Generalnim urbanističkim planom (GUP), koji samo što nije ozvaničen. I pored više protesta, građanskih inicijativa i peticija, gradske vlasti ne odustaju od izmena GUP-a, niti im pada na pamet da na javnim raspravama makar saslušaju građane”, navela je Marica Puškaš.

Ocenila je da je Novi Sad “odavno prestao da bude prijatan za stanovanje”, a uništavanje preostalih oaza samo će doprineti daljem pogoršanju kvaliteta vazduha i “srozavanju kvaliteta života”.

(Autonomija)