Skip to main content

SSP: Novi Sad pred bankrotom, a vlast obmanjuje građane da nam nikad nije bilo bolje

Info 01. dec 2022.
< 1 min čitanja

"Iako prihodi veći od rashoda zvuče kao sjajna vest, istina je da je blizu četiri milijarde dinara 'namaknuto' od rasprodaje gradskog zemljišta, grad se zadužio milijardu dinara, kao i pojedinačna javna preduzeća, a prispela je i donacija Pokrajinske vlade"

Novosadski odbor Stranke slobode i pravde upozorio je danas da su odbornici u Gradskoj skupštini usvajanjem rebalansa budžeta za 2022. godinu obmanuli Novosađane, jer su se hvalili da su prihodi povećani.

“Iako prihodi veći od rashoda zvuče kao sjajna vest, istina je da je blizu četiri milijarde dinara „namaknuto” od rasprodaje gradskog zemljišta, grad se zadužio milijardu dinara, kao i pojedinačna javna preduzeća, a prispela je i donacija Pokrajinske vlade od osamsto miliona dinara za krpljenje ulica. Da nije bilo ovih ‘ekonomskih podviga’ gradska kasa bila bi u minusu za skoro sedam milijardi dinara”, nastavlja se u saopštenju SSP.

Kako ističu, kada neko prodaje imovinu da bi namirio poverioce i vratio dugove, to se ne zove rebalans budžeta već bankrot u najavi.

Podsećaju i da je sav ovaj novac trošen isključivo na tekuće održavanje, bez jedne jedine kapitalne investicije.

Posledice ovakvog amaterskog gazdovanja gradom kako kažu iz SSP vidljive na svakom koraku: saobraćajne gužve su postale svakodnevica, parking mesta ne postoje, nakon svake malo jače kiše ulice su poplavljene, pa se kanalizacija preliva na ulice “evropske prestonice kulture”.

“Više puta smo upozoravali na urbicid koji se u režiji SNS vlasti nad Novim Sadom sprovodi već deset godina. Sitnosopstvenički interesi i ošljarenje pretvorili su prestonicu vojvođanske ravnice, nekada sinonim za grad pun zelenila, širokih ulica i bulevara – u grad zagađenog vazduha, zakrčenih, mračnih ulica koje liče na tunele. Nema kvarta u kojem se ne oseti smrad kanalizacije. A sada, u navali zidanja zgrada bez ikakve dozvole za gradnju i plana, još je pogubnije za ceo grad što se sve to izvodi bez prethodno izgrađenih magistralnih kapaciteta za vodovod i kanalizaciju, parkirališta i odgovarajućih saobraćajnica”, zaključuje se u saopštenju SSP Novi Sad.

(Autonomija)