Skip to main content

SSP i PSG osudili izvođenje šovinističke pesme u novosadskoj osnovnoj školi

Info 23. jun 2022.
2 min čitanja

Stranka slobode i pravde (SSP) i Pokret slobodnih građana (PSG) najoštrije su danas u odvojenim saopštenjima za javnost osudili odgovorne za izvođenje šovinističkih pesama u Osnovnoj školi “Vasa Stajić” u Novom Sadu.

Učenici četvrtog razreda osnovne škole, zajedno sa učiteljicom igrali su uz šovinističku pesmu Baje Malog Knindže “Ne volim te, Alija”.

SSP je u saopštenju za javnost naveo da su se ta škola, nastavno osoblje, ali i Novi Sad poslednjih dana “potpuno zasluženo našli na stubu srama”.

“Novi Sad je oduvek bio ponosna prestonica multinacionalne Srbije, gde ljudi nisu vrednovani u odnosu na svoju versku, rasnu, nacionalnu ili zavičajnu pripadnost, pa se nameće pitanje: kako su se tokom ‘žurke’ osećali učenici koji ne pripadaju većinskom narodu?”, navodi se u saopštenju.

Zatražili su da prosvetna inspekcija ispita taj nemili slučaj i da pokrene disciplinske postupke protiv odgovornih osoba zbog podsticanja verske i nacionalne mržnje, kao i nacionalističke indoktrinacije maloletnika.

“Ono što nas posebno brine jeste tolerancija aktuelnog režima na sveprisutan nacionalistički narativ u medijima i fašističko divljanje na raznim skupovima, što dodatno podgreva atmosferu netrpeljivosti u društvu, te stvara klimu nesigurnosti za sve one s ‘pogrešnim imenom’”, piše u saopštenju.

PSG je ocenio da je zahvaljujući decenijskoj vlasti SNS-a koja ne bira sredstva i retoriku zarad ostvarivanja sopstvenih ciljeva, danas Novi Sad “postao sinonim za relativizaciju i zamaglijvanje granica između dobrog i lošeg”.

“To što se desilo u Osnovnoj školi ‘Vasa Stajić’ je samo posledica razaranja obrazovnog sistema kako u Novom Sadu tako i u celoj Srbiji. Deca i roditelji su postali neosetljivi na potrebe manjinskih grupa, dok prosvetni radnici nemaju motiva da se pozabave sistemom vrednosti naših najmlađih”, naveli su u saopštenju za javnost.

Pozvali su članicu Gradskog veća zaduženu za obrazovanje Dinu Vučinić da građanima izloži plan kako će ovakve incidente, kojih je u gradu sve više, iskoreniti.

“Ako to nije u stanju, predlažemo da se skloni sa mesta jer očigledno nije dorasla svom zadatku”, poručio je PSG.

(Autonomija)