Skip to main content

SSP: Božović prima deviznu platu iako nije ambasador u Crnoj Gori

Info 26. јан 2022.
2 min čitanja

Stranka slobode i pravde (SSP) je danas kritikovala Vladu Srbje jer je, kako se navodi, omogućila, suprotno pravilima, ambasadoru Vladimiru Božoviću koga je Crna Gora proglasila za personu non grata, da obavlja ambasadorsku dužnost iz Beograda i za to prima deviznu platu.

Ta stranka je u saopštenju ukazala da je Božović „proteran iz Crne Gore krajem novembra 2020“.

Navedeno je i  da je Božovića crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo „personom non grata“ na osnovu Bečke konvencije o diplomatskim privilegijama i imunitetima.

„Proterivanje ambasadora iz Crne Gore, zbog neprimerenog ponašanja i mešanja u unutrašnja pitanja, diskreciono je pravo svake zemlje prijema i nedvosmisleni signal da ambasador nije poželjan kao najviši srpski diplomata kod susedne zemlje“, naveo je Resorni odbor SSP za spoljnu politiku.

Dodali su da „ambasador u zemlji prijema svoju dužnost može nesmetano obavljati samo ako je prihvaćen od strane vlasti“.

Navedeno je da je Crne Gore, koja, u slučaju proterivanja diplomate, nije dužna da saopšti razlog otkazivanja gostoprimstva Božoviću, u njegovm slučaju to učinila.

Istaknuto je i da „Vlada Srbije mora znati da Božović ne može dalje obavljati svoju dužnost“.

“Međutim, ona (Vlada Srbije) postupa potpuno suprotno uobičajenim diplomatskim pravilima i Božovića ostavlja da obavlja dužnost ‘ambasadora od kuće’, iz Beograda, što je van pravila kojima se regulišu diplomatski odnosi između država i čime se demonstrira potpuno nepoštovanje suverene odluke crnogorske vlade“, navodi se u saopštenju.

SSP je istakla i da „vlada u Beogradu ne krši samo ta pravila, (već)“, kako je navedeno, „krši i unutrašnja pravila“.

„Diplomatsku platu diplomata može dobijati samo u inostranstvu na svom radnom mestu, a u svojoj zemlji isključivo nediplomatsku, dinarsku platu za posao koji (ne)obavlja“, navela je SSP.

Navedeno je da „Božovića, u Beogradu, Vlada Srbije nagrađuje za nerad već 14 meseci nezakonitom platom od oko 4.500 evra mesečno“ i dodato da „Božović do danas državni budžet košta 56.000 evra“.

„Primera radi, ničim opravdana devizna „nagrada“ bivšeg ambasadora Srbije u Crnoj Gori, iznosi kao 140 prosečnih profesorskih plata, ili 105 lekarskih plata, …“, navela je SSP.

Istaknuto je da „vlasti Srbije uz to, tretmanom Božovića, kao „ambasadora Srbije u Crnoj Gori“, bez bilo kakve potrebe, nanose štetu i ugrožavaju odnose dve susedne i najbliže države“.

(Beta, foto: Antena M)