Skip to main content

SSP: Bilčik relativizuje svako nepočinstvo vlasti u Srbiji

Info 16. jul 2021.
2 min čitanja

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović kritikovao je danas izvestioca Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimira Bilčika što kako je rekao, relativizuje “bukvalno svako od brojnih nepočinstava vlasti” u Srbiji.

Stefanović je u otvorenom pismu kritikovao Bilčika što je u intervjuu portalu European Western Balkans, “režimska obećanja i verbalnu posvećenost reformama” prihvatio kao “dovoljan dokaz dobre vere i sprovođenja reformi u od građana otetoj Srbiji”.

“To što Vam naprednjaci govore da će popraviti stanje vladavine prava, osloboditi institucije, otvoriti vrata medija za istinu i pokrenuti borbu protiv korupcije, znači da u stvari neće ništa uraditi. Umesto što im verujete, pročitajte sopstveni izveštaj i Izveštaje Evropske komisije i EP, pogledajte ko su novi članovi Upravnog odbora RTS”, naveo je Stefanović a prenela Stranka slobode i pravde.

Ocenio je da Bilčikova “relativizacija nepočinstava vlasti” više ne zvuči kao neosnovani optimizam, već kao “podrška u daljem maltretiranju ljudi, uništavanju sloboda, medija, progonu političkih neistomišljenika, konstantnom izazivanju tenzija u regionu i svrstavanju vlasti Srbije uz Kinu i druge problematične režime”.

“Kad već govorite o srpskoj opoziciji i potrebi da uđemo u voz, znajte da voz kojim upravlja režim koji Vi podržavate već devet godina ide u pogrešnom pravcu i da su onda sve stanice pogrešne. U skladu sa tim želim još jednom da Vas obavestim da će opozicija odluku o učešću na izborima doneti na bazi onoga što dogovorimo u okviru dijaloga sa evroparlamentarcima ali i vremena koje ostane da bi se sve što dogovorimo implementiralo i kvaliteta garancija za sprovođenje svega dogovorenog”, naveo je Stefanović.

Dodao je da Bilčik nije dobro opisao vezu Srbije i EU koja je kako je ocenio, “u očiglednoj krizi”.

“Nema otvaranja ni poglavlja ni klastera zbog problema u oblasti vladavine prava, korupcije, slobode medija…. U toj vezi jedan partner uglavnom ćuti i gleda kroz prste drugom partneru koji se ponaša bahato, neodgovorno i neiskreno”, ocenio je zamenik predsednika SSP.

Pozvao je Bilčika da “još jednom” pročita izveštaje EK, EP i brojnih NVO, koji kako je ocenio, “potvrđuju izraženu autokratiju, pritiske na pravosuđe, ugrožene slobode građana, narušene medijske, endemsku korupciju i konfrontaciju spoljne politike Srbije sa politikom EU”.

“Neće biti da u tome ima bilo kakvih reformi, budućeg rada i obavezivanja. Od vas kao od izvestioca EP za Srbiju građani Srbije i ja sa pravom očekuju da pomognete sprovođenju reformi koje će garantovati članstvo Srbije u EU, a ne nemi posmatrač ubijanja naše evropske perspektive”, dodao je Stefanović.

(tekst i foto: Beta)