Skip to main content

Omladina NS traži od načelnika policije u Novom Sadu da otkrije počinioce demoliranja Gradske kuće

Vojvodina 16. јул 2021.
2 min čitanja

Omladina Narodne stranke (NS) organizovala je danas performans ispred sedišta Policijske uprave u Novom Sadu i zahtevala da policija otkrije počinioce i inspiratore demoliranja Gradske kuće u tom gradu u julu prošle godine, dok je Srpska napredna stranka (SNS) u saopštenju za javnost odbacila optužbe Narodne stranke.

“Kada Narodna stranka lepi plakate, policija odmah reaguje, a kada neko demolira Gradsku kuću – ćuti se, kada neko piše grafite novinarima – ćuti se”, kazali su omladinci te opozicione stranke na performansu.

Oni su u zgradi Policijske uprave ostavili pismo za načelnika Slobodana Malešića sa zahtevom da se pronađu glavni vinovnici i inspiratori demoliranja Gradske kuće i poručili da će, u suprotnom, zahtevati načelnikovu odgovornost.

Predsednik novosadskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković optužio je pre pet dana gradonačelnika Miloša Vučevića iz SNS-a da je organizovao paljenje Gradske kuće prošle godine, u saradnji sa “kriminalcem” Slobodanom Milutinovićem Snajperom.

Povodom godišnjice demoliranja Gradske kuće, Vučević je rekao da je „tužan što niko do sada nije odgovarao za ovo bezumlje“ i dodao da su sankcije „izvan naše moći delovanja“.

Novaković je naveo da, kao bivši gradonačelnik (2000-2004), može da posvedoči da je Trg slobode potpuno pokriven sigurnosnim kamerama i da je “svaki pedalj” Gradske kuće pod video nadzorom, što znači da su počinioci vandalizma snimljeni kamerama visoke rezolucije i preglednosti.

“Dakle, Snajperova ‘ekipa’ je demolirala Gradsku kuću, po starom udbaškom receptu: ubaci provokatore na suparnički skup, a potom optuži svoje protivnike za incident. Nažalost, ovi i njima slični, od SNS-a iscenirani incidenti, nikada neće biti otkriveni, jer u Novom Sadu postoji kriminalna sprega vrhova BIA, policije i gradske vlasti”, ocenio je Novaković.

Demonstranti u Novom Sadu 8. jula prošle godine kamenjem su razbili stakla na Gradskoj kući, bacali su petarde, ubacili su “molotovljev koktel”, a prethodno su razbili ulazna vrata na zgradi Radio-televizije Vojvodine.

Oni su kamenicama gađali prostorije SNS-a, kada su razbili staklo. Okupljeni građani su tada ispred Gradske kuće uzvikivali „Vučeviću, gde si“ i „Ima nas gomila“, kao i uvrede na račun predsednika Srbije i lidera SNS-a Aleksandra Vučića.

Novosadski odbor Srpske napredne stranke (SNS) odbacio je u današnjem saopštenju za javnost te optužbe i odgovorio kontraoptužbama da su lider Narodne stranke Vuk Jeremić i Borislav Novaković akteri demoliranja Gradske kuće.

“Da li će sledeća meta vandala gladnih vlasti biti Saborna crkva, Matica Srpska, Skupština grada ili neki drugi kulturno-istorijski spomenik ili organ vlasti – ostaje da se vidi”, naveo je SNS.

(Autonomija)