Skip to main content

Srećko Mihailović: Ovde se politika shvata kao rat, zato nam tako ide

Info 11. apr 2022.
< 1 min čitanja

Glavni istraživač Demostata sociolog Srećko Mihailović izjavio je da „ne zna da li ćemo ikad politiku shvatiti kao stvar razgovora, dogovora i kompromisa“, jer se „ovde politika shvata kao rat, pa ‘kom opanci kom obojci'“.

„Zato nam tako ide, nekom opanci a nekom obojci, a nekom i opanci i obojci. Nekima levi opanak pre izbora, desni opanak posle izbora“, rekao je Mhailović za list Nova na pitanje o predstojećem susretu predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića i predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Dilasa.

Kako je Mihajlović naveo, „samo podanički narod može da mitologizuje kosovski boj, pa tako i danas mnogi politiku shvataju kao dvoboj između ‘carstva nebeskog’ i ‘carstva zemaljskog’“.

„Ipak je politika mnogo komplikovanija od ovakvih vulgarnih redukcija“, naveo je Mihailović.

Na ukazivanje da je koalicija oko Socijalističke partije Srbije (SPS) od ulaska u savez za Srpskom naprednom strankom (SNS) izgubila više od 200.000 glasova do ovih izbora, a sada dobila više od 100.000 glasova nego na prethodnim, on je rekao da „sve u svemu Ivica Dačić donosi vlast ili je barem dobar talisman„.

„Gde ide Ivica ide i vlast, zar nije svojevremeno tako bilo sa (Borisom) Tadićem, juče sa Vučićem, a verovatno i sutra isto. Zlobnici primećuju da Feniks Ivica i njegov SPS pomalo podsećaju na Dušana Mihajlovića i njegovu Novu demokratiju“, rekao je glavni istraživač Demostata.

(Beta)