Skip to main content

SRCE: Linglong se ponaša kao da je Srbija njihova kolonija

Info 25. авг 2022.
< 1 min čitanja

Poziv državi da zaštiti domaće kompanije i radnike

Pokret „Srbija centar“ (SRCE) ocenio je danas da se kompanija „Linglong“ u Zrenjaninu ponaša „kao da je Srbija njihova kolonija“ i zatražila od države da stane u zaštitu srpskih kompanija i radnika svim zakonskim sredstvima.

Taj pokret naveo je u saopštenju da je u sredu počela blokada ulaza u „Lingl long“ radnika i rukovodstva firme „Alfa tehniks“ iz Svilajnca, koja navodi da im kineska kompanija duguje 5,5 miliona evra zbog čega im nisu isplaćene plate.

Kompanija Linglong „se ponaša kao država u državi – naime, pre par dana se dogodio veliki požar u krugu fabrike ali nije bilo moguće doći do informacija šta je gorelo. Njihovo uniformisano obezbeđenje je više puta napadalo novinare zbog snimanja spolja, a unutra javnost uopšte nema pristup“, dodaje se u saopštenju.

Iz pokreta SRCE navode da je država „Linglongu“ dala „sa zemljištem (njive prve klase) i infrastrukturom i oko 100 miliona evra da zaposli 1.200 radnika“, kao i da je gradnja te fabrike počela bez studije o uticaju na životnu sredinu.

„Pored gradnje bez dozvole, njihove cevi za otpadnu vodu direktno su iz fabrike sprovedene u reku Begej na samo par kilometara od rezervata Carska bara. U Kini je zbog takvog njihovog prekršaja podneta tužba“, naveli su u saopštenju.

Podsetili su i da je otkriveno „robovsko postupanje“ sa radnicima dovedenim iz Vijetnama ali da je „sve zataškano“, kao i da je organizovan štrajk kineskih radnika zbog neisplaćenih plata.

(Beta, foto: Autonomija)