Skip to main content

Nuklearka Zaporožje isključena sa ukrajinske elektromreže

Planeta 25. авг 2022.
< 1 min čitanja

Najveća evropska nuklearna elektrana je pod kontrolom ruskih snaga

Nuklearna elektrana Zaporožje isključena je sa ukrajinske električne mreže, saopštio je Energoatom, ukrajinska državna nuklearna kompanija. Poslednja dva reaktora su isključena sa mreže pošto je požar oštetio nadzemne električne vodove.

Kompanija navodi da je nuklearna elektrana po prvi put u svojoj istoriji isključena sa ukrajinske mreže i to zbog akcija ruske vojske, prenosi Radio Slobodna Evropa na ukrajinskom.

Prema navodima Elektroatoma, zbog artiljerijskih napada na Zaporožje termoelektranu, koja se nalazi odmah pored nuklearne elektrane, poslednja (četvrta) linija komunikacije nuklearke sa ukrajinskim energetskim sistemom je prekinuta kada je vatra zahvatila nadzemne električne vodove koji povezuju nuklearku sa elektromrežom. Preostale tri linije komunikacije su ranije oštećene tokom ruskih napada.

„Kao rezultat toga, dva preostala reaktora su isključena sa mreže“, saopštio je operator nuklearke i dodaje da sigurnosni sistemi nuklearke funkcionišu normalno, kao i da se radi na priključivanju jednog reaktora nazad na mrežu.

Gardijan je u sredu objavio da Rusija ima plan da isključi nuklearku sa ukrajinske mreže rizikujući moguću katastrofu ako dođe do kvara u sistemu hlađenja reaktora.

Najveća evropska nuklearna elektrana je poslednjih nedelja često meta napada.

Ukrajina za napade optužuje ruske snage, a Rusiju da vrši „nuklearni teror“. Ruska snaga negira optužbe, i upire prstom u Ukrajinu.

Istovremeno, Rusija odbija pozive da se oko nuklearne elektrane uspostavi demilitarizovana zona.

Nuklearna elektrana Zaporožje je od 4. marta pod kontrolom ruskih snaga. Pod okupacijom je i Energodar, mesto u kojem se elektrana nalazi.

(N1, foto: Beta/AP)