Skip to main content

SRBOBRAN: Posrnuli preduzetnički duh

Evropa u Vojvodini 24. јун 2015.
3 min čitanja

Serijom tekstova pod zajedničkim nazivom Evropa u Vojvodini, Nezavisno društvo novinara Vojvodine predstavlja vam rezultate istraživanja iskustava i kapaciteta vojvođanskih lokalnih samouprava u privlačenju sredstava iz evropskih fondova. Cilj NDNV-a je da se ukaže na značaj evropskih projekata za građane Vojvodine, ali i da se naznače problemi koje naše lokalne samouprave imaju u izuzetno bitnom, ali i kompleksnom procesu kreiranja, pripreme, apliciranja i realizacije evropskih projekata.


U maniru svog slavnog sugrađanina, nekadašnjeg velmože i industrijalca Laze Dunđerskog, Srbobranci kao da ne mare za tuđe novce. Opština nije pridobila niti jednu donaciju iz fondova EU. Istini na volju, niko je nije ni tražio. Za razliku od vojvođanskog Rokfelera, sadašnje „gazde“ ove vojvođanske varoši loše stoje sa svojim novcima, pa bi za obnovu oronule varoši sa starim sjajem pomoć iz EU bila više nego dobrodošla. U poslednjih osam godina, naučili su da je pre nego zaplivaju morem evro-donacija potrebno naoružati se strpljenjem i disciplinom.

Srbobranci su od 2007. godine do danas revnosno učestvovali na bezbroj seminara, edukacija i radionica na temu pisanja projekata i korišćenja EU fondova, ali stečeno znanje još uvek nisu uspešno primenili. Time su prognoze predstavnika Vladine kancelarije za evropske poslove od pre punih osam godina da Srbobran sa svojim turističkim potencijalima nema samo šansu već i obavezu da ne propušta pozive za projekte prekogranične saradnje – do danas ostale promašene.

Još 2012. godine, Srbobran je bio domaćin predstavnicima pokrajinskog fonda „Evropski poslovi“ i susednih opština gde su na svom terenu dobili informacije o programu EU finansiranja za period 2014-2020. godine. Dok su komšije hvalile ili kudile dosadašnja evropska iskustva, Srbobranci su ćutali. Dosada su, kažu opštinari, u nekoliko navrata odbijeni, a u „jednom projektu“ – valjda u onom gde su bili samo partneri – primorani su da donirana sredstva vrate zbog neispoštovane procedure.

Čekajući pravi trenutak

Valjda čekajući pravi trenutak kada će se uključiti, sa zakašnjenjem i više kondicije, uključiti u trku – čelnici Srbobrana su 2014. najpre okačili „medalju“ Evropskog pokreta u Srbiji koji je ovoj opštini dodelio priznanje za značajan doprinos evropskim integracijama na lokalnom nivou. Šta god se pod tim podrazumevalo, Srbobranci se mogu pohvaliti ili požaliti da taj doprinos sami finansirali. – Opština Srbobran se posebno izdvojila u okviru aktivnosti na lokalnom nivou koje doprinose evropskim integracijama. Takođe, postoji kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, a usvojena je i Strategija lokalnog ekonomskog razvoja sa akcionim planovima za period do 2020.godine. Pored toga, opštinska finansijska služba obučena je za sprovođenje ugovornih procedura Evropske unije i postoje administrativni kapaciteti za pripremu i implemetaciju projekata koje finansira EU – glasilo je obrazloženje Evropskog pokreta za nagradu Srbobrancima, a ovo je čuo i Majkl Devenport, šef delegacije Evropske Unije u Srbiji, koji je prisustvovao dodeli priznanja. Na ovaj način Srbobranci su najavili svoj skori ulazak u trku za EU fondove, do sada bez pozitivnih rezultata.

Od prošle godine, u oštriju pripremu za korak ka EU fondovima uključili su se i predstavnici srbobranskih vrtića i škola u okviru obuke za zaposlene u obrazovno-vaspitnih ustanova Južnobačkog okruga za pripremu IPA projekata prekogranične saradnje, a prošle godine u Srbobranu je predstavljen projekat „Evropske integracije i jačanje konkurentnosti sektora MSPP – Pripremi se za evropsko tržište“. Projekat koji u opštini Srbobran sprovode Regionalna razvojna agencija Bačka i Evropski pokret – finansira nemačka Fondacija Konrad Adenauer.

Najpre neko projekte mora napisati

Prilikom prezentacije, predsednik opštine Zoran Mladenović opravdao je dosadašnje napore bez uspeha time da je Srbobran izabrao strategiju prikupljanja znanja koje će kad-tad kapitalizovati. Opština je, pre nego je zaplivala morem evro-donacija, prošle godine usvojila Strategiju razvoja opštine Srbobran za period 2014–2020. godine. U prvim konkretnijim koracima, opredelila se za ulogu korisnika projekta „Pripremi se za evropsko tržište“ Regionalne razvojne agencije Bačka, koji će lokalne privrednike podstaći da nauče kako unaprediti sopstveni biznis primenom evropske prakse. Opština ponajviše računa na drugu fazu projekta u kojoj će tokom ove godine najuspešniji biznis-đaci dobiti i finansijsku podršku da naučeno primene. Aleksandar Simurdić iz Evropskog pokreta koji učestvuje u realizaciji ovog projekta kaže kako očekuje da „ovaj projekat oživi posrnuli preduzetnički duh u ovoj varoši, ali i podstakne mlade ljude da pokrenu poslovnu inicijativu.

Srbobran Epokret
Lokalna samouprava kao korisnik projekta: „Evropske integracije i jačanje konkurentnosti sektora MSPP – Pripremi se za evropsko tržište“

U lokalnoj samoupravi kažu da dobro znaju da će Srbobranci korist od EU najbolje spoznati kroz nešto „opipljivo“, a takvih potencijalnih projekata koji čekaju „vetar u leđa“ u njihovoj opštini ima na pretek. Najpre ih neko mora napisati.

Ranka Ivanoska

(Tekst je nastao kao deo projekta „Pregled, analiza i predstavljanje realizovanih projekata lokalnih samouprava na teritoriji AP Vojvodine finansiranih od strane EU u periodu 2007-2013“, koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine, a finansira Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu. Sadržaj priloga je isključivo odgovornost realizatora projekta i ni na koji način ne odražava stavove i mišljenje Sekretarijata.)