Skip to main content

Srbija se usaglasila sa deklaracijom iz Tirane, ističu zvaničnici EU; Vučić: Srbija se nije usaglasila sa EU

Info 06. dec 2022.
2 min čitanja

Zvaničnici Evropske unije (EU) potvrdili su da su se sve zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju usaglasile sa deklaracijom koja je usvojena u Tirani, u utorak 6. decembra.

U usvojenoj deklaraciji stoji eksplicitno da EU “pozdravlja činjenicu da se naši partneri sa Zapadnog Balkana usaglašavaju sa gore spomenutim tačkama”.

Mediji su ranije u u utorak javili da je predsednik Srbije Aleksandra Vučić, koji je učestvovao samitu u Tirani, naglasio da se njegova zemlja nije usaglasila sa tekstom Tiranske deklaracije.

Deklaraciju su usvojili evropski lideri, na samitu “EU-Zapadni Balkan” koji je održan u albanskom glavnom gradu, Tirani.

U usvojenoj deklaraciji se ističe se neophodnost da svi učesnici dele “zajedničku odgovornost i zajedničke vrednosti”.

U vezi sa tim, pozivaju se partneri regiona da ostvare brz i održiv napredak ka potpunom usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i da deluju u skladu sa tim, uključujući restriktivne mere EU.

“Pohvaljujemo one partnere sa Zapadnog Balkana koji već pokazuju svoju stratešku posvećenost u ovom pogledu, tako što se u potpunosti usklađuju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i ohrabrujemo one koji to nisu učinili da slede njihov primer”, navodi se deklaraciji.

Vučić tvrdi da se Srbija nije usaglasila sa EU o deklaraciji sa samita u Tirani

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak, 6. decembra, da se “Srbija nije usaglasila sa Evropskom unijom (EU)” kad je reč o deklaraciji koja je usvojena na samitu “EU-Zapadni Balkan” u Tirani.

Sa deklaracijom se, kako je kazao novinarima, ne slaže, ali nema ništa protiv nje, prenosi Beta.

Govoreći o samitu u Tirani, kazao je da je učešće bila dobra odluka te da je sa zvaničnicima EU i Zapadnog Balkana imao “najotvoreniji i najpošteniji razgovor do sada”.

Prema njegovim rečima, najveći deo razgovora posvećen je energetici, ali i tome što “Srbija nije uvela sankcije Rusiji”, zbog invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara.

Vučić je rekao da je zvaničnicima kazao da je “odnos prema sankcijama Rusiji zapravo odnos prema građanima Srbije i da nije prirodno da Srbija uvodi sankcije”.

Srbija i Turska su jedine zemlje-kandidati za članstvo u EU koje nisu uvele sankcije Rusiji, nakon što je Kremlj pokrenuo invaziju na Ukrajinu 24. februara.

(Slobodna Evropa, Foto: Evropska komisija)