Skip to main content

Srbija se nije uskladila s deklaracijom EU kojom se Putin smatra odgovornim za smrt Navaljnog

Jugoslavija 29. феб 2024.
1 min čitanja

Sve ostale zemlje Zapadnog Balkana uskladile su se sa stavom EU

Srbija se nije uskladila sa deklaracijom Evropske unije (EU) u kojoj se za smrt opozicionog lidera Alekseja Navaljnog odgovornost pripisuje predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora u Briselu.

U sredu, 28. februara je istekao rok do kada bi se treće zemlje izjasnile da li se usklađuju sa stavom EU povodom smrti Navaljnog.

Izvori RSE su objasnili da se Srbija uopšte nije izjasnila do isteka roka, što za EU procedure podrazumeva da se nije uskladila sa stavom EU.

Isti diplomatski izvori su potvrdili su se sve ostale zemlje Zapadnog Balkana uskladile sa stavom EU. Ovu deklaraciju, kažu isti, nisu podržale Turska i Jermenija.

Iz Ministarstva za evropske integracije i Ministarstva spoljnih poslova Srbije nisu odgovorili na pitanja RSE o deklaraciji EU povodom smrti Navaljnog.

Srbija se do sada nije uskladila ni sa jednom restriktivnom merom niti deklaracijom protiv Rusije koju EU uvodi od početka agresije protiv Ukrajine.

U deklaraciji povodom smrti Alekseja Navaljnog, koju je 19. februara u ime EU objavio visoki predstavnik za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) se smatra da krajnju odgovornost za ubistvo Navaljnog snosi predsednik Putin i vlasti Rusije.

Navaljni je preminuo 16. februara u koloniji specijalnog režima „Polarni vuk“ u arktičkom Jamalo-Nenečkom autonomnom okrugu. U zvaničnom zaključku o njegovoj smrti navodi se da je preminuo prirodnom smrću. Drugi detalji nisu navedeni.

Njegova supruga, Julija Navaljnaja izjavila je u obraćanju Evropskom parlamentu 28. februara izjavila da je njen muž bio „mučen i gladan“.

„I onda su ga ubili. I nakon toga su zlostavljali njegovo telo i zlostavljali njegovu majku“, kazala je u obraćanju evropskim parlamentarcima, koji su je dočekali ovacijama.

Aleksej Navaljni, koji je imao 47 godina u vreme smrti, bio je politički aktivista u Rusiji i dugogodišnji, istaknuti kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina.

(RSE, foto: Beta-AP)