Skip to main content

APV: Novi Sad gubi tri miliona evra zbog besplatne konverzije zemljišta

Vojvodina 29. феб 2024.
< 1 min čitanja

“Investitor je industrijsko zemljište kupio za oko deset miliona evra, a od prodaje stanova zaradiće i do 300 miliona evra"

Organizacija Akcija progresivne Vojvodine (APV) optužila je danas gradske vlasti u Novom Sadu da su oštetile gradski budžet za tri miliona evra zbog besplatne konverzije zemljišta bivše fabrike Jugoalat.

“Kao što smo upozoravali, samo nekoliko meseci nakon izmene zakona kojim je ukinuta obavezna naknada za konverziju industrijskog u građevinsko zemljište započeta je masovna izgradnja stanova na prostoru nekadašnjih fabrika u Novom Sadu”, navela je APV u saopštenju za javnost.

Dodali su da će investitor Rapid invest ostvariti “basnoslovnu zaradu” izgradnjom nebodera od 15 spratova.

“Investitor je, naime, industrijsko zemljište kupio za oko deset miliona evra, a od prodaje stanova zaradiće i do 300 miliona evra, dok će budžet Grada Novog Sada ostati uskraćen za oko tri miliona evra, koliko bi grad prihodovao da pomenuta taksa nije ukinuta”, objasnili su iz APV-a.

Prema njihovim rečima, izmene zakona će omogućiti da “investitori Srpske napredne stranke zarade stotine miliona evra, dok većina građana Vojvodine i Srbije živi sa manje od 60.000 dinara mesečno”.

“Gradskim čelnicima koji se spremaju da odobre izgradnju buduće petnaestospratnice očigledno je jedino bitan profit investitora i njihov lični ćar, dok ih kvalitet života građana na ovom prostoru ne zanima, kao ni činjenica da u okolini nema dovoljno parking mesta, zelenih površina, parkova, da je u tom delu grada ukinuta i dečja ambulanta”, piše u saopštenju.

(Autonomija)