Skip to main content

Srbija protiv nasilja: Na izborima 2.200 kontrolora u Beogradu i 20.000 u Srbiji

Info 22. нов 2023.
2 min čitanja

"Učinićemo apsolutno sve da se izborna volja građana odbrani i da se reaguje na svaku sumnju na manipulacije vlasti"

Članovi i zamenici članova Republičke izborne komisije i Gradske izborne komisije za Beograd u ime izborne liste „Srbija protiv nasilja“ najavili su da će do izbora 17. decembra održavati redovne konferencije za novinare na kojima će građane obaveštavati o dešavanjima u RIK i GIK, jer to ne rade ta tela.

Članica GIK Beograd Sofija Mandić je na konferenciji za novinare u prostorijama „Srbija protiv nasija“ rekla da „postoji strah građana“ da li će predstavnici opozicije moći da odbrane izbornu volju u Beogradu i Srbiji, i iznela uverenje da će učiniti „apsolutno sve“ da se izborna volja građana odbrani i da se reaguje na svaku sumnju na manipulacije vlasti.

Mandić je istakla da će izbornu volju građana u Beogradu braniti 2.200 kontrolora ispred liste „Srbija protiv nasilja“, i 20.000 u Srbiji.

Govoreći o sumnjama na manipulacije vlasti, Mandić je navela slučaj Ruske stranke čija je izborna lista proglašena za učešće na beogradskim izborima, za koju je rekla da se sumnja da predstavlja „mehanizam za manipulaciju vlasti za preglasavanje u GIK-u“, jer će sa tom listom imati većinu u tom telu.

„Imamo sumnju da se radi o manjinskoj listi“, rekla je Mandić i dodala da se sumnja da su falsifikovani potpisi podrške za tu listu, zbog čega je iznet zahtev GIK-u da se proveri 491 potpis podrške sa opštine Čukarica, što je odbijeno.

Ona je kazala i da se isti mehanizam primenjuje kod podnošenja izbornih lista za parlamentarne izbore, i da kada se preda izborna lista sa kojom opozicija ima većinu među članovima u RIK-u, odmah se pojavljuje neka do tada nenajavljena izborna lista, za koju se sumnja da će predstavnicima vlasti dati većinu.

Član RIK Tanasije Marinković je rekao da se to telo „ne obraća dovoljno javnosti“, koje bi uoči izbora trebalo da bude redovno.

Marinković je kazao da bi za bolju komunikaciju s građanima RIK trebalo da ima i portparola i svoju internet stranicu.

(Beta)