Skip to main content

Sindikati Sloga: Radnici Pošta Srbije u Novom Sadu sutra prekidaju obustavu rada

Info 22. нов 2023.
< 1 min čitanja

Ako se obaveze iz sporazuma ne ispune do 1. decembra ili ako dođe do odmazde prema onima koji su bili u obustavi rada, poštari izlaze na ulice

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ saopštili su da je doneta odluka o prekidu obustave rada u JP Pošta Srbije, kao i da će se rad nastaviti od četvrtka, 23. novembra.

„Na zboru radnika, održanom u Pošti 21101 u Novom Sadu, oko 50 radnika koji su i dalje u obustavi rada je, nakon temeljnog razmatranja trenutne situacije, donelo odluku da prekinu obustavu i nastave sa radom od četvrtka, 23. novembra. Ova odluka prati uslov stroge provere ispunjenja tačaka sporazuma potpisanog između Vlade Srbije i reprezentativnih sindikata, koji nisu bili organizatori obustave“, stoji u saopštenju.

Radnici su naglasili da će, ukoliko se obaveze iz sporazuma ne ispune do 1. decembra ili ukoliko dođe do bilo kakve odmazde prema onima koji su do sada učestvovali u obustavi rada, ponovo prekinuti rad i ovoga puta izići na ulice.

„Obustava rada nezdovoljnih radnika JP Pošta Srbije je započeta 24. oktobra sa zahtevima za povećanje broja radnika, povećanje plata za najmanje 30 odsto, prekida diskriminacije prema zaposlenima, i zvanične garancije od Vlade Srbije za ispunjenje ovih zahteva“, dodaje se.

Podseća se da je Vlada Srbije 15. novembra potpisala sporazum sa reprezentativnim sindikatima, dogovorivši isplatu jednokratne pomoći svim radnicima, izuzev rukovodstvu, do 25. novembra, i obećavši povećanje plata od 10 odsto od 1. novembra ove godine, s dodatnim povećanjem od 1. januara 2024. Takođe je dogovoreno povećanje plata za zaposlene u administraciji, izuzev rukovodstva, za 10 odsto, počev od 1. januara 2024.

„Radnici JP Pošta Srbije izrazili su očekivanje odgovorne realizacije sporazuma i upozorili na ozbiljne posledice ukoliko se rokovi i obaveze ne ispune kako je dogovoreno“, upozorava se u saopštenju.

(N1, Foto: V. Ivkov)