Skip to main content

Srbija: Eskalacija pretnji i napada na novinare u Novom Sadu

Info 21. мар 2024.
3 min čitanja

"Sposobnost srpskih novinara da obavljaju svoj posao ozbiljno je ugrožena, a njihova bezbednost je u riziku"

Eskalacija pretnji i nasilja koje su doživeli novinari u Novom Sadu, na severu Srbije, dostigla je neviđeni nivo u proteklih četrnaest dana. Sedam međunarodnih medijskih organizacija stoga su danas pozvale srpske vlasti da odmah i temeljno istraže uporne napade na novinare i osiguraju da počinioci budu odgovarajuće procesuirani.

Saopštenje prenosimo u celosti:

U roku od deset dana, ne manje od sedam novinara suočilo sa pretnjama i napadima samo u gradu Novom Sadu. Bilo da su u pitanju fizički napadi, verbalno zlostavljanje, online uznemiravanje ili pretnje smrću, sposobnost srpskih novinara da obavljaju svoj posao ozbiljno je ugrožena, a njihova bezbednost je u riziku.

Na 8. mart 2024. godine, novinari iz Tanjuga i televizije Kurir, zajedno sa radijom 021.rs, verbalno su napadnuti dok su izveštavali o demonstraciji koja podržava Anu Mihaljicu, čija su tri deteta privremeno oduzeta od nje od strane Centra za socijalni rad u Novom Sadu. Tokom direktog prenosa na Tanjug, reporterka Saška Drobnjak bila je prekinuta od strane žene koja tvrdi da je Mihaljicina advokatica i pretila novinarima, koje je optužila za lažiranje. Fotograf Tanjuga, dopisnik Kurira, i Žarko Bogosavljević iz Reportera 021 takođe su bili verbalno zlostavljani. Prema Udruženju novinara Srbije (UNS), policija koja je bila prisutna nije intervenisala kako bi sprečila mešanje u rad novinara.Ksenija Pavkov, dopisnica N1, takođe je primila brojne online uvrede i pretnje fizičkim nasiljem zbog svog izveštavanja o demonstraciji.

Iste nedelje, još dva novinara i lideri Udruženja nezavisnih novinara Vojvodine (NDNV), Ana Lalić Hegediš i Dinko Gruhonjić, primili su hiljade online pretnji smrću putem društvenih mreža i emailova. Ana Lalić Hegediš bila je meta zastrašujućih pretnji smrću, uključujući i one seksualne prirode i uvrede, takođe usmerene prema NDNV-u koji predvodi, zbog komentara koje je iznela o nacionalizmu na festivalu „Rebedu“ u Dubrovniku gde je bila pozvana kao panelistkinja.

Od 14. marta 2024. godine, njen kolega Dinko Gruhonjić, novinar predavač na Univerzitetu u Novom Sadu i programski direktor NDNV-a, strahuje za svoj život i živote članova svoje porodice. Gruhonjić je bio meta javne kampanje linčovanja, uključujući pretnje fizičkim nasiljem od objavljivanja video montaže sa izvodima iz njegovog nastupa na festivalu Rebid u Dubrovniku prošle godine. Montaža je manipulisana kako bi se stekao utisak da Dinko izražava svoje zadovoljstvo što deli ime sa ustaškim zločincem Dinkom Šakićem. NDNV je prijavio ove pretnje kancelariji za visokotehnološki kriminal i za neke od njih pružio detalje počinilaca koji su potpisali svoja imena.

„Mi smo već decenijama pod napadom sa Udruženjem. Ali ovaj put, to je najveći pritisak ikada. Ko zna šta će nam se dogoditi„, brine Lalić, dok Gruhonjić žali zbog „politike nekažnjavanja kada su u pitanju pretnje nezavisnosti medija u Srbiji, čak i kada počinioci nisu anonimni“.

„Broj pretnji i uvreda novinarima raste u Srbiji. Znajući da je Srbija zemlja gde nijedno od tri ubistva novinara u poslednje tri decenije nije kažnjeno, veoma smo zabrinuti za svaku pretnju novinarima koja ostaje nerešena“, rekla je Tamara Filipović, menadžer projekta Udruženja nezavisnih novinara Srbije (NUNS).

Na 15. mart 2024. godine, stanovnik Novog Sada podneo je krivične prijave protiv Gruhonjića i Lalić zbog navodnog podsticanja rasne, verske i nacionalne mržnje i netolerancije tokom njihovog učešća na forumu u Dubrovniku. „Imamo ozbiljne razloge da verujemo da je tužilac povezan sa članovima vladajuće Srpske napredne stranke“, izjavio je Gruhonjić. Neki političari su ponovo pokrenuli uvrede u javnim debatama.

Pridružujemo se Mreži bezbednih novinara u pozivu zvaničnicima da se uzdrže od ciljanja medija u Srbiji. Njihova neprijateljska retorika legitimizuje i normalizuje verbalno i fizičko nasilje nad novinarima i medijskim radnicima. Pozivamo vlasti da garantuju sigurno okruženje za novinare, omogućavajući im da rade bez straha za svoje živote, i da stave tačku na neprihvatljivu kulturu nekažnjavanja.

European Federation of Journalists (EFJ), International Federation of Journalists (IFJ), European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), OBC Transeuropa (OBCT), International Press Institute (IPI), Free Press Unlimited (FPU), SafeJournalists Network

(Europeanjournalist.org, Foto: Pixabay)