Skip to main content

SPN Zrenjanin zabrinuta zbog vodosnabdevanja i bezbednosti građana

Vojvodina 10. feb 2024.
2 min čitanja

JKP "Vodovod i kanalizacija" Zrenjanin saopštilo je da će večeras ponovo preuzeti snabdevanje grada vodom zbog postavljanja nove opreme u fabrici vode

Članice koalicije Srbija protiv nasilja (SNP) u Zrenjaninu izrazile su danas zabrinutost zbog najave JKP Vodovod da će preuzeti snabdevanje vodom, kao i saopštenjem da se očekuje „implementacija“ nove opreme na postrojenju za preradu vode.

„Srpska napredna stranka već 12 godina obećava rešavanje problema vodosnabdevanja, najavljuje nove početke radova, završetak i isporuku vode, ali se to ne dešava. Umesto toga, imamo samo nagomilane troškove koje plaćaju građani Zrenjanina, nebezbedne radnike, skrivene aktivnosti, sve lošiju vodu, brojne afere i krivične prijave koje stoje u nečijoj fioci“, saopštili su.

Ukazali su da više od decenije posmatraju samo kompletnu nesposobnost i čistu bahatost vladajuće partije, i izrazili zabrinutost kakav će biti rezultat ovog ciklusa eksperimentisanja sa vodom i kakve će biti posledice.

Kakva će voda teći našim česmama, kakvom ćemo se vodom kupati, kakvu će vodu i dalje piti oni koji ne mogu da priušte kupovinu flaširane vode? Ako znamo da su se nakon završetka ‘prethodne faze’ mnogi naši sugrađani žalili zbog kožnih problema i da su kućni uređaji prestajali da rade, kako da se ne zapitamo da li smo bezbedni? Ko može da jemči da je barem ovog puta sve u redu“, upitale su članice koalicije.

SPN Zrenjanin zahteva da se procesi u postrojenju učine javnim i da se otvori javna rasprava, kako bi građani imali uvid i kontrolu nad onim što se u njihovo ime i za njih radi, kao i da nadležne institucije postupe po krivičnim prijavama.

„Ukoliko se to ne desi sad, sigurno hoće vrlo brzo po promeni vlasti“, obećale su članice SPN Zrenjanin.

Javno-komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin saopštilo je da će večeras ponovo preuzeti snabdevanje grada vodom zbog postavljanja nove opreme u fabrici vode.

„U skladu sa planiranom dinamikom realizacije Projekta prečišćavanja vode u Zrenjaninu, a nakon uspešno realizovane Faze 1 (tehnička voda) i dvomesečnog testiranja, u okviru Faze 2 vršiće se aktivnosti na implementaciji nove opreme na postrojenju i planirani građevinski radovi“, saopšteno je iz tog preduzeća.

Zrenjaninci će praktično u česmama ponovo imati „žutu vodu s arsenom“ koja je zabranjena za piće pre 20 godina, a ne „belu“ bez boje i mirisa, takođe zabranjenu za piće, isporučivanu iz prečistača-fabrike vode u vlasništvu „Pannonian Water“ od decembra prošle godine.

(Beta/foto: Autonomija)