Skip to main content

Šper: Za bolji položaj medijskih radnika ispoštovati preporuke Međunarodne organizacije rada

Info 18. dec 2021.
2 min čitanja

Predsednik Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija Nezavisnost Darko Šper ocenio je danas da usvajanje Zakona o frilenserima “nije ni na vidiku” i da je za poboljšanje položaja medijskih radnika ključno da budu ispoštovane preporuke Međunarodne organizacije rada.

Šper je, na skupštini Nezavisnog udruženja novinara Srbije, gde je predstavljen Izveštaj o položaju i pravima slobodnih novinara u Srbiji, objasnio da to znači da u Zakonu o radu, “umesto zaposleni, za početak piše radnici”.

“Ako piše radnici, to znači da zakon važi i za one koji nemaju posao na određeno ili neodređeno vreme”, rekao je on.

Rekao je i da, po podacima iz izveštaja, oko 30 odsto anketiranih medijskih radnika ima radni odnos na određeno ili neodređeno vreme a njih oko 70 odsto nema i da “njima treba pomoći”.

“Partnerstvo sa sindikatima je neophodno da bi se stvari pomerile sa mrtve tačke… nisam preterani optimista ali ne mogu da kažem da sam pesimista”, rekao je Šper.

Ocenio je i da su medijski radnici “svesni svog položaja” ali, kako je napomenuo ” nemaju vremena da se bave samim sobom”.

“Treba nam opšta akcija, udruženja, sindikata i udruženja frilensera da se položaj medijskih radnika izdigne na stepenik – dva više a koji će uključivati i ulične perfermanse i performanse na događima da se skrene pažnja na njihov položaj koji je sigurno veoma loš… i moramo se izboriti za njihova prava”, rekao je on.

Šper je rekao i da je veoma malo dobrih kolektivnih ugovora u medijima i napomenuo da zaposleni na RTS i RTV, bez obzira na uređivačku politiku, mogu da budu zadovljni kolektivnim ugovorima i pravima.

“To ne mogu da kažem za neke medije sa nacionalnom frekcencijom jer ih tu (kolektivnih ugovora) uopšte i nema”, rekao je on

Profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu Bojan Urdarević je predstavio rezultate itraživanja, u kome su, kako je naveo, od 2.000 onih koji su ga videli, učestvovalo njih 74.

Po istraživanju, 30 odsto je u radnom odnosu, 20 odsto radi bez ugovora, 16 odsto po ugovoru o autorskom delu, 15 odsto po ugovoru o delu a 10 odsto po drugim ugovoru, rekao je on.

Naveo je i da tome treba dodati i deset odsto volontera u medijima.

Urdarević je rekao i da domaće zakonodavstvo nije u skladu sa međunarodnim normama, i založio za promene.

Generalni sekretar Evropske federacije novinara Rikardo Gutierez je predstavio iskustva evropskih država u vezi rada slobodnih novinara.

(Beta)