Skip to main content

Šper (UGS Nezavisnost): Dobio sam pretnje od vozača predsednika sindikata

Građani 26. jan 2021.
4 min čitanja

Poverenik Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) Nezavisnost u Radio-televiziji Vojvodine Darko Šper izjavio je danas da je dobio preteće poruke od Dragana Mirkovića, vozača predsednika UGS Nezavisnost Zorana Stojiljkovića.

“U toku je čišćenje u UGS od takvih ljudi. Ako hoćeš budi lojalan, ako ne tvoj izbor. P.S i ti vučeš neke repove iz PU Zrenjanin. Ovo je za Špera zato što je s… na sajtu”, navodi se u SMS poruci u koju je agencija Beta imala uvid.

Šper je rekao da je ovakvu poruku shvatio kao pretnju.

U istoj poruci se iznose i uvrede i optužbe na račun drugih sindikalista.

Dragan Mirković je rekao da mu nije bila namera da preti i da ne zna zašto je Šper to tako shvatio.

“Ja sam mu se obratio kao prijatelju i poznaniku, ne znam odakle mu ideja da sam mu pretio, jer nisam”, naveo je Mirković.

Osnivači Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) Nezavisnost Dragan Milanović Pilac i Milorad Panović saopštili su juče da su protivzakonito isključeni iz članstva i optužili predsednika tog sindikata Zorana Stojiljkovića da je time doveo u pitanje opstanak Nezavisnosti i da sprovodi “odmazdu” nad članstvom, koji je ranije pred sudom potražilo zaštitu od njegove “samovolje”.

Na jučerašnjoj vanrednoj sednici Glavnog odbora Nezavisnosti isključeni su iz članstva osnivači ovog sindikata i predsednici granskog sindikata kulture umetnosti i medija i granskog sindikata industrije, energetike i rudarstva – Dragan Milanović Pilac i Milorad Panović.

“Na istoj sednici protivzakonito je uvedena privremena uprava u ove granske sindikate, a za vreme održavanja sednice Glavnog odbora, nepoznata lica, poslata od strane predsednika UGS Nezavisnost Zorana Stojiljkovića, nasilno su ušla u prostorije granskog sindikata kulture, umetnosti i medija i granskih sindikata industrije, energetike i rudarstva i zauzela prostorije tako što su promenila brave”, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodali su da je svemu prethodila “višemesečna samovolja” predsednika UGS Nezavisnost Zorana Stojiljkovića, koji je prvo 11. juna 2020. godine održao nezakonitu sednicu Glavnog odbora bez kvoruma, nakon čega su granski sindikati kulture umetnosti i medija, zatim industrije, energetike i rudarstva, kao i javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti, te prosvetnih radnika Srbije pred sudom pokrenuli postupak u kojem su tražili da se ponište odluke koje su donete bez kvoruma i podneli krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu zbog zloupotreba položaja odgovornog lica.

Naveli su da su, zbog neplaćanja članarine, samovolje i zanemarivanja odluka granskog sindikata kulture umetnosti i medija, taj granski sindikat 20. oktobra prošle godine iz članstva isključio Zorana Stojiljkovića i za svog predstavnika u Glavnom odboru UGS-a imenovao drugog člana.

“Ubrzo nakon toga, Zoran Stojiljković je zakazao sednicu Glavnog odbora UGS-a, kojom je lično predsedavao i na kojoj je glasao da se poništi odluka o njegovom isključenju, kao i odluka kojom je zamenjen u Glavnom odboru UGS-a, iako je Statutom UGS-a izričito predviđeno da član protiv kojeg je u toku postupak isključenja ne može obavljati funkcije u sindikatu, pa tako ne može učestvovati u radu Glavnog odbora. Zbog toga je granski sindikat kulture umetnosti i medija bio prinuđen da se ponovo obrati sudu i zaštiti svoja prava”, piše u saopštenju.

Milanović i Panović su još naveli da ih je Glavni odbor danas isključio iz članstva, kako bi Stojiljković osujetio navedene postupke protiv njega i kao “vid odmazde” prema predsednicima granskih sindikata koji su potražili sudsku zaštitu.

“Time je doveo u pitanje opstanak Nezavisnosti”, poručili su Milanović i Panović.

Reagujući na optužbe Milanovića i Panovića, iz UGS Nezavisnost su naveli da su oni “demokratska organizacija, u kojoj se odluke donose Statutom utvrđenim demokratskim procedurama”.

“UGS Nezavisnost čvrsto veruju da se sva, pa i osetljiva unutrašnja pitanja organizacije rešavaju u okviru njenih organa, donošenjem odluka kojima prethodi argumentovana rasprava i koriščenjem svih raspoloživih mogućnosti koje pruža i mogućnost žalbi na donete odluke”, naveli su u tom sindikatu.

Stojiljković: Isključenje Milanovića i Panovića iznuđeno i nevoljno

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) “Nezavisnost” Zoran Stojiljković izjavio je danas da su na jučerašnjoj sednici GO tog sindikata “iznuđeno i nevoljno isključena dva čoveka”, kao i da do toga nije došlo zbog “programskih i organizacionih razlika”, kao i da nije bilo političke pozadine u donošenju takve odluke.

Stojiljković je, povodom isključenja iz ovog sindikata osnivača UGS “Nezavisnost” Dragana Milanovića i Milorada Panovića, za agenciju Beta izjavio da su se oni “pregrejali u pokušaju da zadrže uticaj”.

Stojiljković je rekao da je reč o starijim kadrovima kojima bi “u normalnim okolnostima ovo bio njihov kraj” jer su ispunili uslove za penziju, ali i zbog stava da niko ne može da se bira dva puta uzastopno na istu funkciju.

“Niti ima političku pozadinu, niti nekakvu ozbiljnu dimenziju programskih ili organizacionih razlika, jednostavno je komplot interesa koji su se osetili ugroženim, ili koji su hteli da štite ugrožene interese. Ko bi normalan isključivao ljude u tim godinama”, rekao je Stojiljković.

Stojiljković je povodom tvrdnji poverenika UGS “Nezavisnost” u Radio-televiziji Vojvodine Darka Špera, da je dobio preteće poruke od Dragana Mirkovića, za koga je rekao da je Stojiljkovićev vozač, rekao da “Dragan Mirković nije njegov lični vozač” i da on “sa tim nema veze”.

Stojiljković je naveo da su na vanrednoj sednici GO UGS “Nezavisnost”, koja je održana juče, uz učešće svih članova i nakon sprovedene rasprave, donete odluke o isključenju iz sindikata predsednika GS KUM Dragana Milanovića i GS IER Milorada Panovića.

Na sednici je doneta i odluka da se uvedu privremene mere u GS KUM i GS IER, koje je i formirala Nezavisnost, “sa ciljem da se u roku ne dužem od najviše šest meseci stabilizuju ovi granski sindikati i praktično im se pomogne u pripremi kongresa“.

(Autonomija, foto: N1)