Skip to main content

SPANS: Uznemirujući snimci iz Poljoprivredne škole u Futogu

Vojvodina 20. mar 2023.
2 min čitanja

"Poslat je zahtev Veterinarskoj inspekciji Južnobačkog okruga za hitan inspekcijski nadzor"

Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad – SPANS saopštilo je danas da je u proteklih nekoliko dana došlo u posed više uznemirujućih snimaka i fotografija koji su nastali u štali ekonomije Poljoprivredne škole iz Futoga u kojoj đaci pojedinih smerova obavljaju praktičnu nastavu.

Dodaju da su nakon objave na svojim društvenim mrežama dobili više svedočenja i snimaka u kojima se vidi “nehuman odnos” koji u ovoj školi imaju prema životinjama na kojima se izvodi praktična nastava, a koji “često dovodi životinje u patnju, a neretko i u smrt”.

Na videu koji su objavili nalazi se mrtva svinja, koja je uginula tokom prašenja u svinjcu prošle subote, a zastim tu ležala celog vikenda.

U sličnim teškim uslovima nalazi se i krava za koju se, kako navode, “navodno čeka da ugine da bi je odneli u klanicu”, a problematično je još nekoliko životinja, dodaju.

SPANS navodi da je poslao zahtev Veterinarskoj inspekciji Južnobačkog okruga zahtev za hitan inspekcijski nadzor.

“Dobili smo informaciju da je predmet zaveden i da je predat inspektoru na postupanje. Sada je sve na njima. Očekujemo da urade sve što je u njihovoj nadležnosti. Nadamo se da će tako biti”, navode iz ove organizacije.

Takođe, navode da su obavestili mejlom i ministra prosvete Branka Ružića.

Iz SPANS-a navode i da je, nakon što su u subotu uveče na svojoj Fejbuk stranici i na Instagram profilu objavili saznanja do kojih su došli i video snimke, krenula lavina reakcija, komentara i poruka koje su im stizale u inboks i u kojima bezmalo svi potvrđuju navedene tvrdnje.

Dobili su još video snimaka i fotografija drugih životinja koje su preminule u mukama.

“Neki od bivših i sadašnjih đaka kažu da su se žalili profesorima koji su rekli da ne mogu ništa da učine, neki su pokušavali da spasu pojedine životinje koje su se mučile pred njima, moleći nastavnike da ih što pre uspavaju, čuli smo i o nehumanom odnosu prema napuštenim psima koji su se pojavili u blizini škole, a učenica koja je udomila jednog od njih još uvek pati što nije mogla da pomogne drugima…”, ukazuju iz ovog udruženja.

(Autonomija; foto: SPANS)