Skip to main content

Bivšem šefu KOS Vasiljeviću 20 godina zatvora za ratni zločin u logorima u Srbiji i Hrvatskoj

Jugoslavija 20. мар 2023.
2 min čitanja

"Optužnica tereti Vasiljevića da je zločine počinjene kada je bio načelnik Uprave bezbednosti tadašnjeg jugoslovenskog Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu"

Bivši šef jugoslovenske vojne Kontraobaveštajne službe (KOS) Aleksandar Vasiljević danas je na sudu u Osijeku u odsustvu nepravosnažno osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad hrvatskim civilima i zarobljenicima u logorima u Srbiji i Hrvatskoj.

Prema optužnici, u logorima Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška ubijeno je 19 hrvatskih zatvorenika, veći broj civila i ratnih zarobljenika je zadobio teške, po život opasne povrede s trajnim posledicama po zdravlje, a više žena silovano je i seksualno zlostavljano.

Predsednik sudskog veća Županijkog suda u Osijeku Zvonko Vrban rekao je da osuđujuća presuda proizlazi iz prikupljenih dokaza, iskaza svedoka, pregledane materijalne dokumentacije, ali i iskaza samog okrivljenika, prenela je agencija Hina.

Sud smatra nespornim da je Vasiljević naložio organizaciju logora u Srbiji, u koje su dovođeni hrvatski civili i ratni zarobljenici i u kojima su postavljeni formalni zapovednici iz tadašnje Jugoslovenske narodne armije (JNA), ali su logorima zapravo upravljali Vasiljevićevi podređeni iz Službe državne bezbednosti.

Optužnica tereti Vasiljevića da je zločine počinjene kada je bio načelnik Uprave bezbednosti tadašnjeg jugoslovenskog Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu.

Vrban je kazao da su zatvorenici u logorima svakodnevno fizički i psihički mučeni i zlostavljani, kroz ispitivanja koja su sprovodili pripadnici Službe državne bezbednosti.

„To je Vasiljević znao, ali nije sprečio, niti je obezbedio primerene uslove za život zarobljenih osoba, pa je u takvim nehumanim uslovima svakodevnog zlostavljanja 19 zatvorenika usmrćeno, a velikom broju osoba je narušeno zdravlje“, rekao je Vrban obrazlažući presudu.

On je naveo da iskazi svedoka, predstavnika hrvatskih vlasti koji su pregovarali o puštanju zarobljenih osoba iz logora u Srbiji, govore da je Vasiljević bio glavna osoba s kojom se o tome pregovaralo i da je bio upoznat sa stanjem u logorima, jer ih je obišao krajem 1991. i dao nalog da se logori Begejci i Stajićevo zatvore, a zarobljenici prebace u Sremsku Mitrovicu i Niš.

Sud je Vasiljeviću odredio istražni zatvor, a obavezan je ukoliko presuda postane pravosnažna, da plati troškove postupka koji je počeo u oktobru 2018. i tokom kojeg je ispitano više stotina svedoka.

Više stotina zarobljenih pripadnika hrvatskih oružanih snaga i civila s područja Osijeka, Vukovara, Karlovca, Stare Gradiške, Slunja i drugih mesta u Hrvatskoj dovođeni su u logore u Srbiji od početka oktobra 1991. do maja 1992.

(Autonomija, foto: Pixabay)