Skip to main content

Sonja Biserko: Susedne zemlje bi trebalo da budu zabrinute zbog zveckanja oružjem

Aktuelno 30. dec 2021.
2 min čitanja

Sve zemlje regiona imaju razloga za zabrinutost zbog zveckanja oružjem koje dolazi iz Srbije – kaže za Danas Sonja Biserko, predsednica Helšinskog odbora za ljudska prava, komentarišući izjavu američkog ambasadora Entonija Godfrija u kojoj izražava upitanost sa stanoviša susednih država o tome zašto Srbija ulaže ogroman novac u nabavku vojne opreme.

Način na koji Srbija vidi regionalnu saradnju, ulažući više novca u nabavku vojne opreme nego u infrastrukturu odnosno ekonomsku i kulturnu povezanost sa susednim državama, očigledno je tema koja umesto povezivanja ukazuje na suprotnost takvim namerama.

To je bio razlog zbog kojeg je američki ambasador, rekavši da SAD ne vide Srbiju kao pretnju, napomenuo da je važan način na koji se Srbija odnosi prema susedima i kako je oni doživljavaju.

Potom je rekao da bi se, da je iz regiona, upitao zašto Srbija toliko troši na vojnu opremu, umesto da taj novac ulaže u infrastrukturu.

– Očigledno je da je ambasador Sjedinjenih Američkih Država dobro upućen u situaciju u regionu. Predsednik Aleksandar Vučić konstantno naglašava vojnu nadmoć Srbije. Svi susedi imaju razloga da budu zabrinuti zbog zveckanja oružjem. Srbija je de facto vojno nadmoćnija u odnosu na sve susede. Bez podrške Rusije Srbija ne bi bila tako arogantna i glasna – smatra Sonja Biserko.

Ruski mediji najavljuju izgradnju nuklearke u Srbiji, podseća Biserko, ističući da je “opet na delu pokušaj da se Rusija nametne kao ključni energetski snabdevač regiona”.

– Ambasador je takođe skrenuo pažnju Srbiji da diversifikuje svoje energetske nabavke. Ruska nuklearka je prošla bez ikakvih reakcija. Rusija je duboko ušla na Balkan, Srbiju pre svega, na više koloseka. Preko crkve, bezbenosnih struktura, raznih ličnosti poput Aleksandra Vulina, Nenada Popovića i glavnog propagandiste urednika Novosti, Milorada Vučelića. Predsednik Vučić ističe svoju bliskost sa Vladimirom Putinom, 12 puta su se sreli. Mada moskovski analiticari ističu da Putin nema poverenja u njega. Videćemo da li će i Balkan biti tema razgovora prilikom susreta Putina i američkog predsednika Bajdena – zaključuje naša sagovornica.

Američki ambasador je istakao i da se Srbija opredelila za vojnu neutralnost i da je njena odluka partnerstvo sa Rusijom, ali da je Beograd i snažan partner Vašingtona i da vojnu opremu kupuje i od Francuske i SAD.

(Danas, screenshot: AJB)