Skip to main content

SolidGrad: Otvorena izložba likovne umetnosti vojvođanskih Mađara Új Szintézis – Nova Sinteza

Kultura 29. nov 2021.
2 min čitanja

Prva umetnička izložba mađarske likovne umetnosti u Vojvodini Új Szintézis – Nova Sinteza otvorena je tokom vikenda u novom gradskom prostoru SolidGrad u Subotici. Izložba se može pogledati do 17. decembra, prepodne između 10 i 12 sati, a poslepodne između 17 i 19.

„Danas, izlaskom iz bele kocke, izložba pod nazivom Nova sinteza ne fokusira se na spoljašnje lice grada, već na unutrašnjost koja nije običan izložbeni prostor. Rad 32 umetnika uselio se u prostor od 1.000m2 nekadašnje fabrike obuće Solid, stvarajući novu sintezu, otkrivajući novu ukupnu sliku koja pokazuje gde se danas nalazi vojvođanska mađarska umetnost“, rekao je prilikom otvaranja izložbe akademski slikar Adrijan Klajo.

Klajo, koji je ujedno i kustos izložbe, kaže da jezgro izloženog materijala čini zbirka likovne kolonije Bačka Topola kojoj je pridodat svež materijal ovogodišnje letnje kolonije, a da su zatim dodati i radovi umetnika ovog kraja.

„Nesumnjivo je da Vojvodina ima veliki broj kreativnih ličnosti, a ima nas i mnogo više“, rekao je Klajo i podsetio da je umetnička kolonija Bačka Topola, čiji je jedan od osnivača bio i sam Jožef Ač, pokrenula poduhvat poznat kao Mala sinteza.

„Umesto da koriste gradsku galeriju, umetnici su želeli da ceo grad pretvore u galerijski prostor“, naveo je Klajo i podsetio na reči subotičkog istoričara umetnosti Bele Durancija, koji je preminuo početkom jula ove godine:

„Zahvaljujući ovom programu, ukrasili su škole, domove zdravlja, biblioteke i hotel u Topoli muralima, keramičkim zidnim kombinacijama i skulpturama na otvorenom, povezujući umetnost sa okruženjem. To je isti princip koji datira još od secesije, kada su nastojali da stvore jedinstvo umetnosti, rada i života. Počelo je veoma uzvišeno istorijsko jedinstvo pred likovnom umetnošću i publikom“.

Prema Klajovim rečima, 2014. godine obeležena je stogodišnjica od rođenja slikara Jožefa Ača, nakon čega se formirala ideja da 14. novembar, rođendan svetskog umetnika, bude ujedno i Dan mađarske likovne umetnosti u Vojvodini, a od tada se svake godine održavaju velike grupne izložbe.

Na izložbi je predstavljena likovna umetnost vojvođanskih Mađara, i to više od 30 izlagača, među kojima su Bicskei Anikó, Raffai Ingrid, Vass Szabolcs, Varga Valentin, Mucsi Somorai Renáta, D Nagy Kornélia, Gubik Korina, Miroslav Jovančić, Munjin Andrea, Munjin Diana, Stefan Preradović, Sütő Anna, Újházi Adrienn, Pesti Emma, Szalma Zsóka, Sagmaister P. Laura, Nagyabonyi Dávid, Lak Róbert, Kiss Natália, Bolyos Szenti Lilla, Torok Melinda, Maurits Ferenc, Lódi Gábor, Utcai Dávid, Sinkovics Ede, Törteli Réka, Lázár Tibor, Zsáki István, Csernik Attila, Benke Szabó Róbert, Pančić Krisztián, Klájó Adrián.

(Magločistač, Foto: N.J./Magločistač)