Skip to main content

Solidarni obroci za zemljoradnike u protestu

Građani 13. avg 2022.
< 1 min čitanja

"Poljoprivirednici prepušteni milosti i nemilosti prirode i promenljivim tokovima tržišne ekonomije"

Kolektiv Kuhinja solidarnosti Novi Sad pripremio je i podelio preko sto porcija gulaša sa pečurkama polkjoprivrednicima koji od utorka protestuju pred Banovinom, u znak solidarnosti i podrške za ostvarenje njihovih prava.

– Smatramo da je važno pružiti im podršku jer u osnovi i mi i oni vodimo borbu protiv istog neprijatelja, korumpiranog kapitalističkog sistema koji omogućava nekolicini moćnika da se sve više bogati a većinu stanovništva gura u sve veće siromaštvo – navedeno je iz tog kolektiva.

Dodaje se da su u državi u kojoj ne postoji temeljno ulaganje i subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje, poljoprivirednici prepušteni milosti i nemilosti prirode i promenljivim tokovima tržišne ekonomije, pri čemu oni sami zarađuju toliko da jedva mogu da pokriju osnovne troškove, a prerađivači, koji otkupljuju od njih proizvode za mizernu cenu, basnoslovno se bogate.

– Stoga je važno i treba svi da ih podržimo jer samo zajedničkim snagama možemo da se izborimo za pravo na pristojan život, koje nam niko sa vrha društvene lestvice neće dobrovoljno dodeliti – poručuju iz komektiva Kuhinje solidarnosti NS.

Kuhinja solidarnosti Novi Sad je samoorganizovani aktivistički kolektiv koji svakog utorka i subote priprema i distribuira zdrave kuvane obroke ugroženim porodicama i pojedincima u Novom Sadu. Po sopstvenim rečima, zalažu se za to da niko ne bude gladan, da niko ne bude bez doma i da niko ne bude prepušten siromaštvu, istovremeno šireći mrežu solidarnosti, s ciljem da skrenu pažnju na siromaštvo i beskućništvo.

(Autonomija, foto: Kuhinja solidarnosti NS)