Skip to main content

Šolc: Vreme je da se prevaziđu unutrašnji konflikti na Zapadnom Balkanu

Autonomija 03. nov 2022.
< 1 min čitanja

"Berlinski proces može ne samo da oslobodi potencijale regiona, već i da ubrza njegov put ka Evropskoj uniji"

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u Berlinu da su sve države Zapadnog Balkana deo slobodne i demokratske Evrope i da je zajednički posao Evropske unije i regiona da evropsku budućnost koja im je obećana pretvore u stvarnost.

Šolc je na otvaranju samita u okviru Berlinskog procesa rekao da je današnji sastanak prilika da se razgovara o mnogim izazovima sa kojima se Zapadni Balkan susreće.

On je izrazio uverenje da Berlinski proces može ne samo da oslobodi potencijale regiona, već i da ubrza njegov put ka Evropskoj uniji.

Prema rečima nemačkog kancelara, u trenutku brutalnog rata Rusije protiv UKrajine, vreme je da se prevaziđu unutrašnji konflikti.

Šolc je rekao da će na današnjem samitu šefova vlada Zapadnog Balkana i zvaničnika EU biti reči o tri sporazuma koji su izuzetno važni za izgradnju i integraciju zajedničkog regionalnog tržišta.

To je, prema njegovim rečima, važno za olakšavanje kontakata u regionu u najširem smislu, i izgradnju integrisane budućnosti bez unutrašnjih granica.

Dodao je da će važno pitanje biti i energetska bezbednost, o čemu su, kako je rekao 24. oktobra na sastanku Berlinskog procesa razgovarali i ministri energetike.

Ponovio je da su ministri unutrašnjih poslova u formatu Berlinskog procesa 20. oktobra razgovarali o takođe važnom pitanju ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi.

Rekavši da se danas obećanja Zapadnom Balkanu daju sa osećajem urgencije, Šolc je naglasio da građani regiona mogu da računaju na Nemačku i na Berlinski proces.

Samitu koji se održava na poziv Šolca prisustvuju šefovi vlada Srbije, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine, predstavnici zemalja EU koje su članice Berlinskog procesa, pedsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

Delegaciju Srbije predvodi premijerka Ana Brnabić.

(Danas, foto: Pixabay)