Skip to main content

Šolc: Obnova Ukrajine mora da počne odmah, stvaramo novi Maršalov plan

Planeta 25. okt 2022.
< 1 min čitanja

Obnova Ukrajine “mora da počne odmah”, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc na međunarodnoj konferenciji u Berlinu, dok je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski apelovao za pomoć u pokrivanju budžetskog deficita zemlje u narednoj godini.

Otvarajući sastanak o dugoročnoj podršci Ukrajini koju je Rusija napala 24. februara, Šolc je potvrdio da je reč o “stvaranju novog Maršalovog plana za 21. vek”.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je na konferenciji koja okuplja političke lidere i eksperte ocenila da su razmere razaranja u Ukrajini “zapanjujuće”.

“Svetska banka procenjuje štetu na 350 milijardi evra – to je sigurno više nego što bilo koja zemlja ili organizacija može da obezbedi sama”, rekla je Fon der Lajen.

Ukrajinski predsednik Zelenski, koji se učesnicima skupa obratio preko video veze, apelovao je na podršku međunarodne zajednice kada je reč o budžetu za 2023. godinu.

“Na ovoj konferenciji moramo da donesemo odluku da sledeće godine zakrpimo ukrajinski budžetski deficit”, rekao je on.

On je dodao da je reč o velikoj sumi od 38 milijardi dolara. “To su plate nastavnika, lekara, to su socijalna davanja, penzije”, rekao je Zelenski.

(Beta-AFP, foto: dpa)