Skip to main content

Šolc: Napredak u dijalogu Srbije i Kosova ključan za članstvo u Evropskoj uniji

Info 04. maj 2022.
3 min čitanja

"Međusobno priznanje treba da bude u centru, a ne na kraju procesa"

Nemački kancelar Olaf Scholtz (Šolc) izjavio je posle odvojenih susreta sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Berlinu da je napredak u dijalogu Prištine i Beograda od “ogromnog” značaja kako za mir i stabilnost u Jugoistočnoj Evropi, tako i za evrointegracije obe zemlje.

Šolc je posle sastanka sa kosovskim premijerom rekao da je i priznanje nezavisnosti Kosova deo dijaloga o normalizaciji odnosa.

Osvrćući se na budući sporazum između Kosova i Srbije, nemački kancelar je izjavio da će dokument imati mnogo detalja, ali da će se tu naći i priznanje Kosova.

Kosovski premijer je takođe naglasio da “međusobno priznanje treba da bude u centru, a ne na kraju procesa” pregovora sa Srbijom.

“Dijalog se mora fokusirati na međusobno priznanje. Priznanje ne treba doći na kraju jednog dugog procesa, nego treba da bude glavni deo procesa”, rekao je Kurti.

Kosovski premijer je naveo da je Kosovo “proaktivno i konstruktivno” u dijalogu, te da donosi predloge koji su u skladu sa vrednostima Evropske unije.

“Posvećeni smo brzom postizanju konkretnih rezultata i punoj saradnji”, izjavio je premijer Kosova na konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom.

Nakon susreta sa Kurtijem, nemački kancelar je primio i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Šolc je na zajedničkoj konferenciji sa Vučićem rekao da sve dogovorene obaveze u dijalogu Srbije i Kosova moraju biti ispoštovane i da jednostrani potezi nisu od koristi.

“Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem koliko je važan napredak u dijalogu koji treba da vodi do sveobuhvatnog sporazuma. Sva otvorena pitanja treba da se reše u okviru dijaloga, to zahteva hrabrost i odlučnost i sve dogovorene obaveze moraju biti ispoštovane”, rekao je Šolc.

Vučić je izjavio da će Srbija “dati sve od sebe da se ide ka kompromisnom rešenju”.

“Verujem da ćemo imati snage da dođemo do određenog napretka u odnosu sa Prištinom u dijalogu koji za nas nije lak, ali ne želim da koristim ovu priliku da objašnjavam zbog čega. To sam rekao kancelaru Šolcu i njegovim saradnicima. Mi ćemo dati sve od sebe da idemo ka kompromisnom rešenju, ali ta rešenja ne mogu da budu samo naše želje”, rekao je Vučić.

Na poziv nemačkog kancelara, u Berlinu boravi i specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak.

Radna večera pregovarača

Uveče će na inicijativu nemačkog kancelara biti organizovana radna večera kojoj će prisustvovati Lajčak, Vučić i Kurti.

Kako nezvanično saznaje Radio Slobodna Evropa, na večeri će biti i specijalni nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Sarazin, kao i jedan od savetnika nemačkog kancelara Olafa Scholtza.

Nemački kancelar je na konferenciji za novinare izrazio spremnost da ponudi njegove kadrove kako bi se pomoglo dijalogu.

Prema diplomatskim izvorima koji su bili uključeni u pripreme ove posete, nemački kancelar će dati do znanja sagovornicima da očekuje konstruktivnu atmosferu tokom večere koja bi kao rezultat trebala pokazati spremnost strana da nastave sa redovnim susretima u Briselu.

Ova večera bi, idejno, trebala odblokirati proces dijaloga na najvišem političkom nivou koji je na ledu već skoro godinu dana.

Pokretanje dijaloga, prema izvorima iz nemačke vlade, od velike je važnosti za samog kancelara, koji je ovom pozivnicom pokazao spremnost da se lično uključi kako bi pomogao proces.

Kako tvrde diplomate iz EU, ovaj period je idealan za napredak u procesu. Kako oni upozoravaju, napredak ka postizanju sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji odnosa treba da se desi u predstojećem periodu jer su ova i naredna godina idealne kako proces ne bi imao nikakvih smetnji.

Ulazak u 2024. godinu bez sporazuma se smatra “riskantnim” jer počinju predizborni procesi u EU i SAD, zbog čega će prilike na Zapadnom Balkanu, a i dijalog, izgubiti fokus relevantnih aktera iz međunarodne scene.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Pixabay)