Skip to main content

Komšić: Krajnje vrijeme da se Zagrebu kaže ‘ne’ i ‘dosta je’

Jugoslavija 04. maj 2022.
< 1 min čitanja

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je da se Zagreb nikada neće pitati ni o jednom pitanju u BiH, uključujući i Izborni zakon.

Komšić je povodom izjave šefa hrvatske diplomatije Gordana Grlića Radmana rekao da Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) ne može da donosi odluke o provođenju Izbornog zakona BiH i poručio da će zvanični Zagreb nastaviti aktivnosti na zaustavljanju “obespravljivanja Hrvata u BiH”.

“Šta god da kažu i učine i Grlić-Radman i Milanović i Plenković i cijela Vlada Republike Hrvatske, kao i kompletan HDZ Hrvatske, neka upamte da se oni nikada neće pitati ni o jednom pitanju u BiH, uključujući i Izborni zakon”, kazao je Komšić za Oslobođenje.

U tome, poručio im je, mogu da traže, pa čak i ako dobiju podršku Brisela, Washingtona, Berlina, Pariza, Moskve, Beograda, Budimpešte, Pekinga, ili bilo koga drugog u svijetu, opet se neće pitati ništa kada je riječ o BiH.

“To je uzaludno trošenje i vremena i energije, dakle potpuno besmisleno djelovanje”, rekao je Komšić.

Naveo je da sve što više Zagreb pokušava da se miješa u unutrašnje stvari BiH i što više pokušava da iskoristiti svoj položaj da pojača pritisak na BiH, to će, dodao je, “naš odgovor biti sve tvrđi i tvrđi”.

Kao primjer je naveo najavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da će ulaganjem veta blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO dok, kako je rekao, BiH ne dobije izmijenjeni Izborni zakon.

“Krajnje je vrijeme da se i službenom Zagrebu kaže ‘ne’ i ‘dosta je’”, naveo je Komšić.

(Al Jazeera, foto: N1)