Skip to main content

SNS i Vučić već deset godina ugrožavaju demokratiju i ljudska prava u Srbiji

Građani 23. сеп 2021.
3 min čitanja

Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić već deset godina ugrožavaju demokratiju i ljudska prava u Srbiji, smatraju sagovornici Danasa Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove i Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političih nauka.

Beširi i Veljanovski se slažu sa navodima iz najnovijeg izveštaja međunarodne organizacije Fridom haus u kome se naglašava da SNS stalno narušava politička prava i građanske slobode i vrši pritisak na nezavisne medije, opoziciju i organizacije civilnog društva.

Podsetimo, u izveštaju Fridom hausa navodi se i to da je internet u Srbiji slobodan, ali da vlast nastavlja da igra aktivnu ulogu u uticaju na medijsko tržište, da određeni broj novinskih kuća ima bliske veze sa vladom, a da je politička polarizacija medija pogoršana povlašćenim tretmanom vlasti prema provlaidnim tabloidima.

U izveštaju pod nazivom “Sloboda na internetu 2021”, ukazuje se da su internet portali tabloida koji su bliski vladi i koji stalno manipulišu činjenicama i kleveću nezavisne medije, nastavili da dobijaju značajna javna sredstva na državnom i lokalnom nivou.

Fridom haus je podsetio da je u martu prošle godine Tviter uklonio skoro 8.500 lažnih naloga koji su bili povezani sa SNS-om, jer su promovisali interese predsednika Aleksandra Vučića i SNS.

U izveštaju se navodi i da se novinari često suočavaju sa fizičkim napadima i pretnjama na internetu, ali i van njega, kao i da je Nezavisno udruženje novinara Srbije dokumentovalo čak 189 onlajn i oflajn napada na novinare tokom prošle godine, što je zabrinjavajuće povećanje u odnosu na 119 napada dokumentovanih 2019. godine.

Tokom perioda izveštavanja Fridom hausa, zabeleženo je nekoliko slučajeva u kojima su korisnici interneta tuženi ili pritvoreni zbog govora na mreži, a zabeležene su i privatne tužbe protiv medija.

U izveštaju se naglašava da su članovi SNS-a u više navrata komentarisali neobjavljene članke i prepisku između novinara i njihovih izvora, kao i da visoki zvaničnici javno prete novinarima o svojim saznanjima o ličnim podacima i otvoreno priznaju prisluškivanje.

Beširi: Vladajuća stranka dovela je društvo do ivice sukoba

Naim Leo Beširi ističe za naš list da građani Srbije i političari hitno moraju da razumeju da su za stanje demokratskih institucija, vladavinu prava i slobode u Srbiji isključivo zaslužni oni, a ne međunarodna zajednica.

– Važno je da razumemo da se niko neće brinuti više o našem blagostanju do samih nas – ukazuje Beširi. On naglašava da je jasno da su u poslednjih skoro deset godina vlasti SNS-a institucije, mediji i svaka kritika stavljeni pod kontrolu ne jedne stranke, nego jednog čoveka i da to treba sve da nas zabrine.

– Izveštaj Fridom Hausa je samo podsetnik za ono što znamo, a to je da kriminal i korupcija cvetaju, da su sudovi, tužilaštvo i policija direktno zavisni od političara, da je nepotizam prilikon zapošljavanja u državnoj službi pravilo, a ne izuzetak, zdravstvo i školstvo dotakli su dno, a standard građana je među najnižima u Evropi. Drugim rečima, iako postoje pozitivni koraci u razvoju ekonomije i infrastrukture, to nikako ne sme da ugrožava demokratiju, ljudska i manjinska prava i dijalog o stanju društva u kome se nalazimo – objašnjava Beširi.

Kako ističe, sve ove vrednosti, koje su proklamovane u Ustavu Srbije, svesno je ugrozila vladajuća stranka dovodeći društvo do ivice sukoba i Fridom Haus to dobro beleži.

Veljanovski: Treba nam opozicija koja će da radi za opšti interes

Profesor Veljanovski ukazuje da su SNS i Vučić od samog dolaska na vlast počeli urušavanje demokratije i vladavine prava u Srbiji.

– Problem je u tome što su duže na vlasti to je sve očiglednije, jer oni misle da je sve u njihovim rukama. Nažalost, to na neki način jeste tačno, jer naspram njih opozicija nema dovoljno snage i sadejstva da to spreči. Ako ovako nastavimo, bićemo zemlja koja će ući u istoriju da je u trećoj deceniji 21 veka srozala demokratiju na najniže moguće grane – smatra Veljanovski.

On ne veruje da će se na narednim izborima nešto drastično promeniti, te ukazuje da je “vrlo verovatno da se neće promeniti ni predsednik države ni vlast u Skupštini Srbije”.

– Možda u parlament uđe jedan broj novih ljudi, što bi bilo jako dobro. Beograd, koji svima nama izgleda kao ostvarena pobeda, isto nisam potpuno siguran. Nama treba dug period srazevanja i odricanja od sebičnih interesa i spremnost opozicije da se radi za opšti interes – ističe profesor Veljanovski, inače i potpredsednik Građanskog demokratskog foruma.

Srbija u „hibridnim režimima“

Inače, Fridom haus je u prošlogodišnjem izveštaju prvi put posle 2003. Srbiju stavio u kategoriju „hibridnih režima“ u kojima je vlast zasnovana na autoritarizmu kao posledici nepotpune demokratske promene.

Negativan izveštaj Fridom hausa o stanju u Srbiji nije izdvojen, naprotiv, svi međunarodni i domaći izveštaji govore o urušavanju institucija i vladavine prava u našoj zemlji.

Nedavno je švedski V Dem institut u svom izveštaju o demokratiji za 2021. godinu naveo da je Srbija jedna od pet zemalja na svetu koje najbrže klize u autokratiju.

(Danas, foto: Beta)