Skip to main content

SNP: Večeras dodela nagrade Predrag Peđa Tomanović

Autonomija 24. jan 2023.
< 1 min čitanja

"Nagradu 'Predrag Peđa Tomanović' dodeljuje istoimena Zadužbina čiji su osnivači Predragovi roditelji Milena i Milorad Tomanović, za najbolju ulogu koju je ostvario glumac SNP-a u prethodnoj kalendarskoj godini"

Glumac Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada Branislav Jerković dobitnik je nagrade “Predrag Peđa Tomanović” za 2022. godinu, saopšteno je danas iz tog teatra.

Kako se navodi, Jerkoviću su nagradu donele uloge Edipa u “Slepoj mrlji” i Magbeta u istoimenoj predstavi.

Nagradu “Predrag Peđa Tomanović” dodeljuje istoimena Zadužbina čiji su osnivači Predragovi roditelji Milena i Milorad Tomanović, a dodeljuje se za najbolju ulogu koju je ostvario glumac SNP-a u prethodnoj kalendarskoj godini.

Žiri, koji su činili glumac i direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel, pozorišna kritičarka Nataša Gvozdenović i reditelj Predrag Štrbac, doneo je odluku da laureat bude Jerković jer je, kako je navedeno, “uspešno odgovorio na izuzetno velike zahteve koji su pred njega postavile same uloge i njihov značaj u povesti dramske literature i izazovnost njihove interpretacije”.

Direktor Drame SNP-a Milovan Filipović koji je ovu nagradu dobio 1999. kao najbolji student glume na Akademiji umetnosti, ističe da je ta nagrada osobenost Srpskog narodnog pozorišta, te da na “emotivnom planu za sve glumce SNP-a ima apsolutno najveći značaj”.

Milena Tomanović, majka Predraga Tomanovića rekla je da je nagrada produžetak Peđinog puta i njegove karijere.

Iz SNP-a podsećaju da je Predrag Peđa Tomanović za nepunih pet sezona u tom pozorištu, sa četrnaest uloga i šest nagrada “stvorio sebi život u legendi”.

Pored Jerkovića, nagrađen je i Dejan Maksimović, najbolji diplomirani student master studija glume na srpskom jeziku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Borisa Isakovića.

Nagrade će biti uručene večeras od 19 sati, pre izvedbe operete “Kneginja čardaša” na sceni “Jovan Đorđević”.

(Autonomija, foto: V. Veličković)