Skip to main content

Snežana Čongradin dobitnica novinarske nagrade za etiku i hrabrost Dušan Bogavac

Info 20. окт 2022.
< 1 min čitanja

"Primer nepristajanja na manipulacije i relativizacije"

Žiri novinarske nagrade za etiku i hrabrost „Dušan Bogavac“, koju dodeljuju Nezavisno udruženje novinara Srbije i Fondacija „Dušan Bogavac“, odlučio je da nagradu za 2022. godinu dodeli novinarki dnevnog lista Danas Snežani Čongradin.

„Skoro dve decenije novinarka Snežana Čongradin hrabrim i etičkim angažmanom u svojim tekstovima i kolumnama iskazuje visok nivo profesionalizma i poštovanja novinarskog kodeksa. U društvu teško obolelom od ekstremnih politika, svaki čin normalnosti, civilizovanosti i profesionalnosti izložen je pretnjama, uvredama, internet nasilju, pa i životnoj ugroženosti. Sve to nije sprečilo niti uplašilo ovogodišnju dobitnicu nagrade ‘Dušan Bogavac’. Snežana Čongradin je svetao novinarski primer nepristajanja na manipulacije i relativizacije, i neodustupanja od elementarnih normi ljudskosti i građanske hrabrosti“, navedeno je u obrazloženju.

Žiri je odlučivao u sastavu: Dragana Pećo (KRIK), dobitnica nagrade za 2021. godinu, Jelena Zorić, dobitnica nagrade za 2020. godinu, Dragoljub Petrović, ispred redakcije Danasa, dobitnika nagrade za 2020. godinu, Željko Bodrožić (NUNS) i Filip Mladenović (Fondacija „Dušan Bogavac“), s tim što je Draža Petrović, u poslednjem krugu glasanja izuzeo svoj glas zbog sukoba interesa.

(Beta, foto: Luca Marziale/Danas)