Skip to main content

Žofre: Od Srbije se očekuje da se progresivno uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU

Info 20. okt 2022.
< 1 min čitanja

"To je deo našeg pregovaračkog okvira"

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žofre najavio je danas da će narednog petka predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen posetiti Srbiju.

“Predsednica EK će posetiti region i doći će idućeg petka u Srbiju. Ona želi da pokaže odlučnost i posvećenost procesu proširenja Zapadnog Balkana i Srbije EU”, kazao je šef Delegacije EU na skupu u PKS.

Dodao je da će “na agendi posete visoko pozicionirano biti pitanje energetike”.

Žofre je istakao da EU, u kritičnim trenucima za Evropu, mora da računa na Srbiju kao ozbiljnog partnera “koji stoji uz nas, uz naše zajedničke vrednosti, mir i prosperitet”.

Prema njegovim rečima, od Srbije očekuje da se progresivno uskladi sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, navodeći da je to deo “našeg pregovaračkog okvira”.  

Naglasio je i da, po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, “EU nastavlja da bude vrlo posvećena procesu i pokušava da postigne napredak u dijalogu”, podsetivši da se redovno održavaju mesečni sastanci glavnih pregovarača.

“Slušamo potrebe Srbije i Zapadnog Balkana jer smo u istom brodu i moramo da pronađemo zajednička rešenja”, rekao je on.

(Beta)