Skip to main content

Smenjeni članovi Saveta novosadskog univerziteta i većine fakulteta

Lokalne samouprave 22. apr 2021.
< 1 min čitanja

Skupština Vojvodine po hitnom postupku danas je smenila članove Saveta Univerziteta u Novom Sadu, kao i članove saveta većine fakulteta koje bira Pokrajina.

Na smenjena mesta članova Saveta Univerziteta imenovano je devet novih kandidata, a među njima je i doktor pravnih nauka Balint Pastor, sin predsednika Skupštine Vojvodine Ištva Pastora.

Odluka da po hitnom postupku budu smenjeni članovi saveta usledila je deset dana nakon sednice Senata na kojoj nije izabran novi rektor.

Sednica je nakon burne rasprave prekinuta pošto je aktuelni rektor Dejan Jakšić sa Ekonomskog fakulteta napustio sednicu.

Kandidati za rektora su Sanja Podunavac Kuzmanović koju je predložilo osam od 14 fakulteta i Dejan Madić, kog je podržao Fakultet tehničkih nauka.

Skupština Vojvodine je, preko svojih nadležnih odbora, juče odlučila da promeni članove Saveta Univerziteta u Novom Sadu koje imenuje Pokrajina. Rektora, na predlog Senata, bira Savet.

Osim rektora, na pojedinim visokoškolskim ustanovama organizuje se izbor dekana, a postavljanje novih članova saveta može uticati na donošenje odluka o izboru dekana.

Dekan Pravnog fakulteta Branislav Ristivojević rekao je danas novinarima da pravi razlog današnjeg zasedanja Skupštine Vojvodine „nije želja da se izglasa predlog zakona koji reguliše ulaganje u Sremske Karlovce, već promene koje se forsiraju u odlučujućim telima na Univerzitetu“.

Ristivojević, koji je i poslanik Demokratske stranke Srbije u Skupštini Vojvodine, optužio je pokrajinsku vlast da ne želi da zaštiti svoju autonomiju jer dozvoljava Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da se meša u izbor dekana.

„Ministarstvo je uzelo za pravo da se meša u postupak nakon što je rektor napustio sednicu Senata tako što je, mimo zakona, poslalo prosvetnu inspekciju da izvrši nadzor nad postupkom izbora rektora“, rekao je Ristivojević.

Naredna sednica na kojoj bi trebalo da bude izabran novi rektor Univesrziteta u Novom Sadu biće održana 29. aprila.

(Autonomija)