Skip to main content

Slučaj WAZ: pravo ili politika

Info 24. jun 2010.
< 1 min čitanja

Ako ćemo po zakonu – rokovi su prošli. A ako ćemo po politici, onda tu može svašta da se uradi. Otprilike tako situaciju vezanu za aktivnosti nemačke medijske grupe VAC u Srbiji ocenjuje profesor Andrea Renda, analitičar Centra za evropske političke studije iz Brisela.
„U ovom slučaju, mišljenja sam da srpske vlasti ne mogu mnogo da se nadaju. Opet, slučaj se može i politički rešiti, ali ne putem Zakona o zaštiti konkurencije u ovom slučaju.“
A kod Zakona o zaštiti konkurencije uvek je ovako: važi zakon zemlje u kojoj je šteta načinjena, odnosno gde se posledice poslovanja materijalizuju. U slučaju VAC-a jasno je da se radi o tržištu Srbije, dakle treba primeniti zakon Srbije, kaže profesor Renda za Dojče vele.
„Uvek, uvek se primenjuje zakon zemlje u kojoj se posluje. To znači da, ukoliko se kompanije iz Evropske unije ne ponašaju prikladno u SAD, one potpadaju pod jurisdikciju Sjedinjenih Država jer se posledice njihovog poslovanja odražavaju na Sjedinjene Države.“

Pritisak na igrače na tržištu

U konkretnom slučaju, nemačka medijska grupa VAC, koja se obratila Antimonopolskoj komisiji Srbije, nije dobila nikakav odgovor u predviđenom roku.
„Bilo bi uobičajeno da je intervenisala Antimonopolska komisija što bi značilo da su oni zabrinuti zbog mogućnosti da rezultat objedinjavanja kompanija ne bude konkurentan na tržištu. Ipak, ponekad se dešava da ta Komisija ne interveniše, a tada vlada pokušava da izvrši pritisak na igrače na tržištu da bi postigli drugačiji rezultat. U tom slučaju, to bi bio poraz Zakona, a naravno imali bi i neobičan ishod, ali takvih slučajeva je bilo. Npr. objedinjenje u energetskom sektoru blokirano je od strane francuske vlade iz političkih razloga, a ne zbog konkurencije. Toga je bilo u prošlosti. To je neka vrsta banditizma“, kaže profesor Andrea Renda.

(Deutsche Welle)