Skip to main content

Sloga: Ništa se ne radi na unapređenju položaja dece

Info 20. нов 2022.
2 min čitanja

Udruženi sindikati Srbije Sloga su upozorili da se u Srbiji nedovoljno ili gotovo ništa ne čini na unapređenju položaja dece i njihovih temeljnih prava, posebno dece iz osetljivih i diskriminisanih grupa koja žive u siromaštvu, kao i da deca trpe nasilje u porodici, školi, ulici.

Povodom Međunarodnog dan deteta, koji se 20. novembra obeležava širom sveta na osnovu Konvencije o pravima deteta koju je 1989. godine usvojila Generalna skupština UN, Sloga je istakla da kao država i društvo nismo u potpunosti shvatili svoju ulogu prema deci, na probleme sa kojima se ona suočavaju, kao i na značaj svih onih koji učestvuju u njihovom odrastanju, posebno obrazovanju.

Sindikat je naveo da se deca sve češće radno angažuju na poslovima koji štete njihovom zdravlju i razvoju, a da se zbog ubrzanog socijalnog raslojavanja, deca iz siromašnih porodica se sve više isključuju iz obrazovnog sistema, posebno grupa sa hendikepom, a u porastu je i vršnjačko nasilje.

Sloga je dodala da je posebno zabrinuta zbog povećavanja agresivnosti dece prema onima koji ih vaspitavaju, na šta upozorava i nedavni incident u Tehničkoj školi u Trsteniku kada su učenici ponižavali profesorku, snimali mobilnim telefonom i delili na društvenim mrežama.

„Moral kod mladih je ozbiljno urušen, sve više nam izmiče kontroli i odvodi nam generacije u nepismenost, agresivnost i svodi na nivo prostakluka, otimačine i sile jačeg, čemu danas svi svedočimo, a poput nojeva zabijamo glave u pesak“, ocenila je Sloga.

Prema stavu sindikata, zadatak svih je da shvate da su mladi pokretači i kreatori svih budućih promena, da njihove potrebe moraju da se čuju, a da mi treba da ih saslušamo i pružimo im realnu podršku u svakom pogledu, kroz porodicu, sistem i društvo u kojem živimo.

„Posebno moramo da obratimo pažnju na prosvetne radnike i da ih ne doživljavamo kao ‘dadilje’ za čuvanje naše dece dok smo mi na poslu, a na državi, odnosno vlasti je da svima pruži adekvatnu podršku u kvalitetu života, što ona trenutno to ne čini, već nas sve zajedno gura u dublje siromaštvo i socijalno raslojavanje“, istakla je Sloga.

(FoNet, Foto: Pixabay)