Skip to main content

Skupština Vojvodine pozvana na samit Instituta regija Evrope u Salcburgu

Info 22. avg 2022.
< 1 min čitanja

"Institut je osnovan 2004. sa ciljem da podržava decentralizaciju i regionalizaciju"

Osnivač Instituta regija Evrope (IRE) iz Salcburga dr Franc Šausberger uputio je danas poziv predsedniku Skupštine Vojvodine Ištvanu Pastoru za učešće na tradicionalnom samitu koji će IRE ove godine po 18. put organizovati od 23. do 25. oktobra.

Šausberger je rekao tokom posete Pastoru, glavna tema ovogodišnjeg samita biće „Vizija Evrope, očekivanja i realnost“, a jedan od značajnih foruma biće posvećen mogućnostima investiranja na Zapadnom Balkanu.

Kako je prenela pres služba Skupštine Vojvodine, pored razgovora o procesu EU integracija, na sastanku je razgovarano i o političkim i ekonomskim izazovima sa kojima se trenutno suočava region i čitava Evropa, migrantskoj krizi i značaju dijaloga u rešavanju svih problema.

Institut regija Evrope (IRE) osnovan je 2004. godine sa ciljem da svojim aktivnostima i inicijativama podržava decentralizaciju i regionalizaciju.

IRE daje podršku i poslovnim i naučnim institucijama za proučavanje regionalizma kao i za umrežavanje različitih regija, gradova, naučnih i ekonomskih institucija iz Evrope.

Aktivnosti IRE se poklapaju sa idejom “Evropa regija” koja se temelji na načelu subsidijarnosti kao jednog od stubova EU.

Trenutno IRE mreža ima više od 150 regija, gradova, opština, preduzeća i investitora iz Evrope.

(Autonomija)