Skip to main content

SDA: Srbija i Hrvatska destabilizuju BiH, to odgovara samo Rusiji

Info 22. avg 2022.
3 min čitanja

"Otvorenim secesionističkim tendencijama i zahtevima za dodatnim etničkim podelama"

Stranka demokratske akcije (SDA) usvojila je dokument pod nazivom „Stav SDA o aktuelnoj krizi u Bosni i Hercegovini i predlozi za njeno rešenje“ u kojem je optužila Srbiju i Hrvatsku za nepoštovanje Dejtonskog sporazuma i pomaganje „satelita“ ovih država u Bosni i Hercegovini.

„Najteža povreda Dejtonskog mirovnog sporazuma od Srbije i Hrvatske se ogleda u podršci, otvorenoj ili prikrivenoj, politikama u BiH, koje imaju destruktivnu ulogu i koje teže dodatnim teritorijalnim i etničkim podelama u zemlji“, navedeno je, između ostalog, u dokumentu.

Da nije te podrške, ocenili su iz SDA, „sasvim je sigurno da tih destruktivnih politika ne bi ni bilo u Bosni i Hercegovini“.

Iz ove stranke su naveli da se postojeća kriza u BiH ogleda u bojkotu i blokadi rada državnih institucija i institucija u Federaciji BiH, udaru na dostignuti nivo reformi, sa „otvorenim secesionističkim tendencijama, koje provodi SNSD na čelu sa Miloradom Dodikom, kao i zahtevima za dodatnim etničkim podelama, koje provodi HDZ BiH, sa Draganom Čovićem na čelu“.

Sve to, ocenili su, ne može se posmatrati izolovano od geopolitičkih pomeranja u svetu.

„Odnosi Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao strana potpisnica Dejtonskog sporazuma, dodatno su usložnjeni zbog tih pomeranja i neminovno se reflektiraju na unutrašnju krizu u našoj zemlji“, navodi se u dokumentu.

SDA smatra da Bosna i Hercegovina na unutrašnjem planu trpi blokade od strane SNSD-a i HDZ-a, koje, kako se naglašava, imaju za cilj da je prikažu nefunkcionalnom i neodrživom.

Dodali su da se Dejtonski mirovni sporazum ne poštuje, kao ni mnogi zakoni i odluke, kako na unutrašnjem tako i na regionalnom planu.

„Prema Dejtonskom sporazumu strane potpisnice su se obavezale poštovati suverenitet i jednakost država, kao i rešavati sporna pitanja mirnim sredstvima. Posebno je naglašeno poštvanje suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine“, navodi se u dokumentu.

SDA je optužila Srbiju i Hrvatsku da su od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma preduzele niz koraka koji su suprotni mirovnom sporazumu ili su, kako je navedeno, namerno propustile da preduzmu korake koje su bile obavezne poduzeti.

U dokumenti se ističe da Srbija izbegava da sa Bosnom i Hercegovinom zaključi ugovor o državnoj granici, zahtevajući da se pre zaključivanja izvrši razmena teritorija, koja se uglavnom odnosi na granicu na reci Drini čiji potencijal Srbija koristi bez naknade.

Dodaje se i da Srbija „izbegava Bosni i Hercegovini vratiti njenu imovinu, otvoreno štiti ratne zločince sa jedne strane, a sa druge strane, zloupotrebljavajući princip univerzalne nadležnosti, hapsi i procesuira građane Bosne i Hercegovine, pripadnike Armije Bosne i Hercegovine za koje jedino može biti nadležan Sud BiH“.

„Hrvatska takođe izbegava ratifikovati potpisani Ugovor o državnoj granici između BiH i Hrvatske, sprečava Bosni i Hercegovini neometan pristup otvorenom moru zagarantiran Konvencijom UN-a o pravu mora, opstruiše Sporazum o prolasku BiH do Luke Ploče i osporava Sporazum koji je vezan za Luku Ploče. Osim toga, Hrvatska odbija da vrati imovinu koja pripada Bosni i Hercegovini“, navedeno je u dokumentu SDA.

Ova stranka još je konstatovala da je Srbija jedina zemlja u regiji koja se odlučno suprotstavila uvođenju sankcija Rusiji, od koje, kako su ocenili, dobija podršku za svoje destabilizujuće aktivnosti u BiH.

„Nažalost, Evropska unija toleriše takvo ponašanje Srbije, koja to smatra podrškom njenoj politici“, naglasili su iz SDA.

Da bi se rešila politička kriza u Bosni i Hercegovini, smatraju u SDA, Srbija i Hrvatska se moraju početi ponašati u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Dodali su da su u ovom trenutku „destruktivne politike iz susedstva su na tom nivou da, na primer, zvaničnici Srbije otvoreno dovode u vezu rešavanje svojih odnosa s Kosovom, sa celovitošću Bosne i Hercegovine“.

„S druge strane, iz Hrvatske se otvoreno mešaju u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, posebno u vezi sa Izbornim zakonom. Pri tome se koriste svi mehanizmi, a posebno zloupotreba članstva u Evropskoj Uniji i NATO savezu“, piše u dokumentu.

SDA smatra da su SAD, Velika Britanija, članice Evropske unije kao i druge članice NATO saveza svesne da nestabilna Jugoistočna Evropa odgovara isključivo Rusiji.

„Bosna i Hercegovina je u središtu te destabilizacije, jer Rusija ima čvrste saveznike u SNSD-u i HDZ-u. To se čak i ne krije u javnosti“, naglašava se u dokumentu.

SDA smatra da je za rešenje krize u Bosne i Hercegovine prvenstveno potrebna podrška SAD, Velike Britanije i Evropske unije, koji „imaju mehanizme da privole Srbiju i Hrvatsku da poštuju Dejtonski mirovni sporazum“.

„U vremenu svetske krize, posebno rata u Ukrajini, Bosna i Hercegovina može biti okidač za dublje probleme na evropskom tlu zbog prevelikog uticaja Rusije. Ako unutrašnji akteri u Bosni i Hercegovini ne budu dobijali podršku Beograda i Zagreba, vratiće se poštovanju važećih zakona i odluka međunarodnih i domaćih sudova“, konstatuje se u dokumentu SDA.

Prema stavu SDA, to treba da bude startna pozicija za rešavanje odnosa kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu.

U dokumentu su navedene i mere koje treba sprovesti u oba bh. entiteta, a odnose se na ustavne i izborne reforme, koje podrazumevaju uspostavljanje simetrična rešenja u oba entiteta kada je reč o izboru predsednika i potpredsednika entiteta i formiranja entitetskih domova naroda.

(Beta, foto: Pixabay)