Skip to main content

Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o Srebrenici, smenjen ministar Leposavić

Jugoslavija 17. јун 2021.
2 min čitanja

Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o Srebrenici, dok je ministar ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić je smenjen. Za usvajanje Rezolucije je glasalo 55 poslanika, 19 protiv i sedam je bilo uzdržano. Za smenu Leposavića glasalo je 80 poslanika – 43 za, 27 protiv i 10 uzdržanih.

Smenu Leposavića pokrenuo je predsednik Vlade Zdravko Krivokapić, zbog izjava u kojima je relativizovao genocid u Srebrenici.

Leposavić je smenjen glasovima opozicione Demokratske partije socijalista, ostalih opozicionih stranaka i vladajućeg Gradjanskog pokreta URA. DPS se vratila u parlament koji je bojkotovala kako bi glasala za smenu Leposavića.

Protiv su bili poslanici vladajućeg Demokratskog fronta (DF), a uzdržani Demokratske Crne Gore.

Poslanik DF-a Slaven Radunović je kazao da će oni bojkotovati parlament dok se ne dogovore šta dalje jer se, kako je kazao, desila velika prevara birača i napravljena neprincipijelna koalicija DPS-a i delova vlasti.

Rezolucijom o Srebrenici se izražava saosećanje za sve žrtve tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije i njihove porodice.

Poslanici DF-a tražili su amandmanima brisanje reči genocid i insistirali na reči zločin i osudu „svih zločina u BiH i na prostoru bivše Jugoslavije“.

Iako je skupštinski Odbor prihvatio amandmane, oni su odbijeni zahvaljujući glasovima DPS-a koji su prekinuli bojkot i došli na glasanje o tom aktu.

Jedan od predlagača, poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović je saopštio ranije da je cilj Rezolucije demokratizacija crnogorskog društva i pomirenje u regionu, da se zabrani javno negiranje genocida u Srebrenici, te da se prenese poruka da Rezolucija nije uperena ni protiv jednog naroda.

Crnogorski parlament usvojio je i Zakon o budžetu za 2021. godinu, kojim je predviđeno 2,46 milijardi evra priliva i izdataka, a kao glavni cilj je navedeno stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak i stabilizacija javnih finansija.

Zakon o budžetu izglasan je sa 42 glasa za, bez protiv i uzdržanih.

U 2021. neće biti novog zaduženja, osim ako se ne postigne dogovor o kreditu sa kineskom Eksim bankom u iznosu od 127 miliona evra.

(N1, Foto: Pixabay)