Skip to main content

Skupština Crne Gore razrešila ministre odbrane i spoljnih poslova

Jugoslavija 22. окт 2022.
< 1 min čitanja

Skupština Crne Gore razrešila je ministre odbrane i spoljnih poslova Raška Konjevića i Ranka Krivokapića na predlog premijera Dritana Abazovića, čijoj je Vladi ranije izglasano nepoverenje.

Ovo je prvi put u parlamentarnoj istoriji da se razrešavaju ministri iz Vlade kojoj je već izglasano nepoverenje, što je po oceni dela pravnika neustavno. Poslanici su glasali uoči početka tišine za lokalne izbore zakazane za nedelju 23. Oktobra.

Abazović je poručio je da Konjević i Krivokapić nemaju pravo da zloupotrebljavaju svoje pozicije.

Abazović je s Konjevićem i Krivokapićem, koji su članovi Socijaldemokratske partije, u poslednje vreme razmenio niz teških optužbi.

SDP je deo Abazovićeve manjinske Vlade izabrane u aprilu, posle pada vlade Zdravka Krivokapića.

Ta stranka je jedan od inicijatora pada Abazovićeve vlade u avgustu ove godine, posle potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Vladi je izglasano nepoverenje 19. avgusta. Đukanović je, nakon što nikome nije poverio mandat za sastav nove vlade, skupštini dostavio predlog za skraćenje mandata i raspisivanje novih izbora, ali nije dobio potrebnu većinu glasova.

Sada Vlada radi u tehničkom mandatu, a Ustavni sud je u blokadi jer nisu izabrani novi članovi.

Krivokapić: Premijer kojem je izglasano nepovjerenje proglasio me neustavno za personu non grata u paloj Vladi

„Sedam dana nakon što me Ruska Federacija proglasila za personu non grata, premijer kojem je izglasano nepovjerenje, proglasio me neustavno za personu non grata u paloj Vladi. Dragi prijatelji, hvala na plodotvornoj saradnji“, kazao je Ranko Krivokapić, kojeg su poslanici sinoć na sjednici Skupštine razriješili sa pozicije ministra vanjskih poslova.

„Nastavljamo naše savezništvo! Слава Україні“, poručio je Krivokapić na Tviteru.

I bivši ministar odbrane Raško Konjević zahvalio se saradnicima u Ministarstvu odbrane i Vojsci, kao i službenicima Vlade na korektnoj i profesionalnoj saradnji.

(Beta, Antena M)