Skip to main content

Organizacije: Isušiti jezero Perućac da se pronađu tela otetih Bošnjaka

Info 22. окт 2022.
< 1 min čitanja

Inicijativa mladih za ljudska prava, Žene u crnom i Fond za humanitarno pravo danas su, na 30. godišnjicu otmice građana SRJ iz Sjeverina, pozivali Komisiju za nestale da pokrene proces isušivanja jezera Perućac i na taj način doprinese potrazi za nestalim meštanima tog pribojskog sela koji su oteti 1992. godine.

Organizacije su u saopštenju pozvale predstavnike Vlade Srbije da odaju poštovanje za žrtve ovog zločina, kao i da predlože pravična zakonska rešenja o civilnim žrtvama rata i ratnim memorijalima kako bi žrtve bile priznate, a njihove porodice dobile adekvatne reparacije.

U saopštenju se navodi da su u prethodne tri decenije pronađeni posmrtni ostaci Medridina Hodžića dok se ostali i dalje vode kao nestala lica.

Pripadnici srpske paravojne formacije „Osvetnici“ na čelu sa Milanom Lukićem su 22. oktobra 1992. godine iz autobusa na liniji Priboj – Rudo, tokom prelaska preko teritorije Republike Srpske (današnje BiH), u mestu Mioče oteli 15 muškaraca i jednu ženu, odveli ih u Višegrad, gde su ih psihički i fizički zlostavljali, a potom ubili na obali Drine.

Građani tadašnje SRJ ubijeni su samo zbog toga što su bili Muslimani, odnosno Bošnjaci. Veče uoči ovog događaja, ispred porodične kuće u Sjeverinu otet je Sabahudin Ćatović, od kada mu se gubi svaki trag, navodi se u saopštenju.

Oteti građani iz Sjeverina su: Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Medhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džahić, Ramahudin Đatović, Ediz Gibović i jedina žena među njima, Melvide Koldžić.

Za taj zločin osuđeni su pred sudom u Srbiji Milan Lukić i Oliver Krsmanović (u odsustvu), Dragutin Dragićević na 20 godina i Đorđe Šević na 15 godina zatvora.

(FoNet)