Skip to main content

Skrozza: Odavno je otvorena sezona lova na novinare

Marginalci 05. nov 2021.
2 min čitanja

Vlasti u Srbiji formalno-pravno i deklarativno se zalažu za slobodnu medija ali ne shvataju, ponekad imaju i zle namere, ali suštinski naša vladajuća struktura ne shvata šta jeste funkcija medija i to je problem. Oni su svi ubeđeni da su mediji tu da bi prenosili njihove uspešne poduhvate, njihova otvaranja puteva i sve drugo što po ceo dan promovišu po svojim medijima. Oni vređaju i targetiraju novinare, puštaju svoje tabloide da raskomadaju te novinare, da pokušavaju da ih poptuno diskredituju i sad mi treba da pričamo šta možemo da učinimo po pitanju pretnji novinarima. Pa mi ništa ne možemo jer je odavno otvorena sezona lova na novinare – istakla je novinarka Tamara Skrozza gostujući u Danasovoj rubrici „Intervju na mreži“.

Skrozza je govorila o stanju u medijima povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima koji je obeležen tokom nedelje za nama.

–Zaista kao novinarka ne vidim nikakav napredak po ovom pitanju jer i dalje imamo situaciju da novinari moraju da strepe, bili oni hrabri ili ne, jer to uopšte nije pianje hrabrosti nego atmosfere u društvu. Novinari moraju da strepe od reakcije na ono što će izgovoriti, napisati ili uraditi. Ako imamo takvu situaciju da novinari strepe za svoju bezbednost, bezbednost svojih kolega, sagovornika, plaše se da li će ih neko napasti, ubiti im dete, onda nemate slobodne medije ni slobodnu državu – navela je Skrozza.

Pored te strepnje, mnogi novinari će imati i strah za bezbednost svojih sagovornika, smatra Skroza, kada vide kakve su pretnje upućene recimo, njenoj sagovornici. Ona se posebno osvrnula na pretnje koje je prethodnih dana dobila novinarka Danasa Snežana Čongradin, nakon što je gostovala u emisiji FoNeta Kvaka 23 koju Skrozza vodi i govorila o genocidu i situaciji u Republici Srpskoj.

–Sve teme u našem društvu izazivaju reakciju, to je jedna od tekovina zarobljene države. Apsolutno više nema teme u vezi sa kojom se mi nećemo „poklati“ međusobno – od Srebrenice, Kosova, Evropske unije do Vučićevih rolki, naslovnih stranica tabloida, stava prema rijalitijima ili pevačicama – naglašava Skrozza.

Ona ističe da ne postoji više „sigurna“ tema, u vezi sa kojom može nešto da se kaže i da to bude prihvaćeno kao stav i mišljenje.

–Vidimo da nema političke volje da se promeni takva atmosfera. Premijerka Ana Brnabić se zažari kad krene da priča o slobodi medija i radnim grupama a onda posle pola sata isproziva nekog na konferenciji za novinare – istakla je ona podsećajući na nedavni okršaj premijerke sa novinarkom Žaklinom Tatalović koju je optužila da radi za „tajkunsku“ televiziju koja „fabrikuje“ afere.

Skrozza kaže da su to su problemi koji zahtevaju dugotrajnu građansku aktivnost jednog društva a da mi kao građani moramo da shvatimo šta znači demokratija dok političke eleite moraju da shvate šta znače mediji.

–U celom tom haosu, u državi koja je zarobljena, među ljudima koji su na različite načine poniženi, kako da se borimo za bezbednost novinara i novinarki? Jedino što možemo da uradimo u našoj profesiji jeste da se trudimo da ta profesija koliko-toliko opstane. I ostavimo to znanje i iskustvo ljudima koji dolaze posle nas – istakla je Skrozza.

(Aleksandra Popović, Danas / Foto: mc.rs)