Skip to main content

Škotska premijerka pokrenula kampanju za novi referendum o nezavisnosti

Planeta 14. јун 2022.
2 min čitanja

Škotska premijerka Nikola Stardžen (Nicola Sturgeon) pokrenula je u utorak, 14. juna, kampanju za drugi referendum o nezavisnosti, tvrdeći da bi Škotskoj bilo ekonomski bolje izvan Ujedinjenog Kraljevstva.

Stardžen, koja predvodi Škotsku nacionalnu partiju, kao i decentralizovanu vladu u Škotskoj, rekla je da je „vreme da se definiše drugačija i bolja vizija“ za Škotsku, objavljujući prvi u nizu dokumenata u kojima se zalaže za nezavisnost.

„Posle svega što se dogodilo, posle Bregzita, kovida, Borisa Džonsona, vreme je da se definiše drugačija i bolja vizija“, rekla je Stardžon.

Škotska je odbacila opsciju nezavisnostu na referendumu 2014. godine, jer je 55 odsto birača reklo da želi da ostane deo Ujedinjenog Kraljevstva.

Stardžen je istakla da želi novo glasanje o nezavisnosti pre kraja 2023. Ona je u utorak rekla da škotski parlament ima „neosporan demokratski mandat“ za glasanje, nakon što je njena Škotska nacionalna partija pobedila na prošlogodišnjim izborima obećavajući da će održati novi referendum.

Njena partija za Zelenomo strankom ima većinu u škotskom parlamentu. Međutim, britanska vlada premijera Borisa Džonsona (Johnson) protivi se novom referendumu, rekavši da je to pitanje rešeno na glasanju 2014. godine.

S druge strane, Stardžen tvrdi da se situacija od tada promenila, pre svega zbog izlaska Britanije iz Evropske unije, čemu se protivi većina stanovnika Škotske.

„Da smo 2014. znali sve što sada znamo o putu kojim bi Ujedinjeno Kraljevstvo krenulo, ne sumnjam da bi Škotska tada glasala za,“ rekla je Stardžen za Bi-Bi-Si (BBC).

Ona je navela da prvi set dokumenata škotske vlade „Izgradnja nove Škotske“ definiše „izazove sa kojima će se nova nezavisna Škotska suočiti,“ te kako nezavisnost može pomoći Škotskoj da postane bogatije i pravednije mesto.

Kao i Vels i Severna Irska, Škotska ima svoj parlament, decentralizovanu vladu i usvaja sopstvene politike u vezi sa javnim zdravstvom, obrazovanjem i drugim pitanjima. Ali, britanska vlada u Londonu kontroliše oblasti poput odbrane i fiskalne politike.

Opozicione stranke kritikovale su Stardžen zbog fokusiranja na nezavisnost i zanemarivanja drugih pitanja poput oporavka od pandemije koronavirusa i rasta troškova života. One smatraju da će još jedan referendum dovesti do podela i biće kontraproduktivan imajući u vidu potrebe Škotske.

„Skretanje pažnje zbog još jedne žučne referendumske debate je poslednja stvar koja je trenutno potrebna Škotskoj,“ rekao je Donald Kameron (Cameron), škotski konzervativac.

Za novi obavezujući referendum potrebno je odobrenje britanske Vlade. Ako Džonson ostane pri svom tvrdom stavu, o tom pitanju će verovatno odlučivati sudovi.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)